Vizita za živali > Novice
267 ogledov

Psa obriti ali ne?

Zlati prinašalec Profimedias
Psa ne smemo izpostavljati poletnemu soncu. Vedno mora imeti možnost, da se umakne v hladnejšo senco. Kako je pa dolgo dlako? Naj ga obrijem?

V poletnih mesecih veliko pasjih skrbnikov meni, da je psu vroče zaradi njihove dlake. Dlako primerjajo z zimskim plaščem, ki ga je treba sleči in zato psa obrijejo. Pa je to v redu? Za mnenje smo povprašali veterinarko.

Dr. vet. med. Iris Selan iz klinike za male živali Tristokosmatih pojasnjuje, da so glede britja v stroki zelo deljena mnenja. Njeno stališče je, da dlaka psa ščiti tudi pred vročino. “Mora pa biti kuža redno razčesan, skrtačen, tako da se kožuh prezrači in da zrak pride tudi do kože. V tem primeru je v redu, da so psi kosmati,” pravi.

Redno negujte dlako

Drugače pa je, ko lastniki zanemarijo česanje in se dlaka sprime v kepe in vozle: “Tam pa seveda koža ni prezračena, zato se tam zelo rada pojavijo gnojna vnetja kože, ki psa v prvi fazi srbijo. Ko pa si to psi besno ližejo in grizejo, si s tem lahko vnesejo infekt in tudi zbolijo.” V takih primerih svetuje striženje oziroma britje na kratko, da se koža lahko zaceli. V tem primeru je to namreč bolje, kot neprodušno zaprta površina kože. “Sicer je to odvisno tudi od gostote podlanke. Bolj ko je gosta, bolj je potrebno biti priden z negovanjem dlake oziroma kožuha,” pravi.

Opozarja pa, da ne sme biti noben pes izpostavljen vročini, ne glede na to, kakšno dlako ima. “Posebej je treba biti pozoren na blazinice tačk, saj je ob temperaturi zraka 30 stopinj Celzija temperatura asfalta 60 stopinj Celzija,” pravi. Za primerjavo podaja pečenje jajc, ki jih lahko v petih minutah spečemo na 50-ih stopinjah Celzija. “Če želimo preveriti, kako je psom neprijetno na asfaltu, lahko bosi stopimo nanj za nekaj sekund in bomo to zelo hitro vedeli,” je zaključila Selanova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.