Šport > Nogomet
26 ogledov

Barca razbita na Parku princev

Julian Draxler EPA
Izločilne boje v najelitnejšem klubskem tekmovanju odpirajo PSG in Barcelona ter Benfica in Borussia Dortmund.

Z dvobojema v Parizu in Lizboni se je začela osmina finala lige prvakov. Na Parku princev so tekmo bolje odprli domači, prvo pravo priložnost pa je zamudil v šesti minuti Edinson Cavani, ki si je po dolgi podaji ustavil žogo v kazenskem prostoru Barcelone, a je bil njegov strel blokiran, odbitek pa je Julian Draxler poslal mimo gola. Urugvajec je bil sicer v prepovedanem položaju, a ga poljski sodniki niso opazili.

Pet minut kasneje so bili Parižani še bližje zadetku. Katalonski obrambi je pobegnil Blaise Matoudi, a je izjemno obranil Marc-André ter Stegen, Francozi pa še iz dveh poizkusov niso uspeli premagati nemškega čuvaja mreže v vratih gostov. V 18. minuti pa je bil tudi Nemec nemočen. Po prekršku nad Draxlerjem je na 20 metrih od gola prosti strel izvedel Ángel Di María, poslal žogo preko živega zidu in zadel za 1:0.

Tudi v naslednjih minutah so bili domačini podjetnejši, v 27. minuti pa je prvič zapretila tudi Barcelona. Po lepi samostojni akciji Neymarja in njegovi podaji je na desni strani je pobegnil André Gomes, ki se je znašel iz oči v oči z vratarjem Kevinom Trappom, ki je dobro stekel iz vrat in skrajšal kot ter zaustavil strel Portugalca.

V 34. minuti so gostitelji izvedli polprotinapas, Draxler se je otresel spremljevalcev, nato pa z leve strani peterca meril v bližnji kot, njegov rojak ter Stegen pa je iztegnil roko in uspel žogo odbiti v kot. Tudi po njem je bilo nevarno, a se je okroglo usnje nenevarno skotalilo do vratarja Kataloncev. Nato je Cavani zamudil na podajo Di Marie, v 40. minuti pa je v polno zadel Draxler. Na sredini igrišča je žogo izgubil v prvem polčasu neprepoznavni Lionel Messi, Marco Verratti pa je v nadaljevanju akcije z lepo podajo na desni strani našel mladega Nemca, ki je meril dolgi kot in ga tudi zadel.

Tudi drugi polčas se je začel podobno. Najprej je Adrien Rabiot izvedel nekaj med strelom in podajo, okroglo usnje je švignilo mimo vrat, nato pa je precej nenevarno z glavo poizkusil še Cavani. A v 55. minuti se je vseeno na semaforju izpisal izid 3:0. Di Maria je prišel do strela na približno 20 metrih in poslal zavito žogo mimo nemočnega ter Stegna v zgornji levi kot. Sledila je še ostra podaja Draxlerja v peterec, le malce je zamudil Cavani.

A tudi Urugvajec je dočakal svoj trenutek. V 72. minuti je na sedmi tekmi dosegel še svoj sedmi zadetek. Žogo mu je v kazenski prostor poslal Thomas Meunier, napadalec pa je sprožil iz prve v bližnji kot.

V 79. minuti je po podaji Jordija Albe do strela z ugodnega položaja prišel Neymar, a je njegov diagonalni strel poletel mimo gola. Barcelona se je le prebudila, v 85. minuti pa ji je zmanjkalo tudi nekaj sreče. Po kotu je bil najvišji Gerard Pique, ki je poslal žogo proti golu, na drugi vratnici pa jo je Samuel Umtiti z metra oddaljenosti poslal le v vratnico. V sodnikovem podaljšku je Neymar nenevarno s prostega strela žogo poslal preko vrat.

Borussia boljša v prvem polčasu

V prvem polčasu tekme v Lizboni je prevladovala Borussia, dve lepi priložnosti pa je zamudil napadalec Pierre-Emerick Aubameyang, ki je tako Benfici omogočil, da je na svojem stadionu nanizala že 300 minut brez prejetega zadetka. Napadalec je v 10. minuti v dvoboju ena na ena z domačim vratarjem streljal preko gola, sredi polčasa pa je bil prekratek, ko bi moral le še potisniti žogo v prazna vrata.

Drugi polčas pa se je začel povsem drugače, že v 48. minuti je za vodstvo orlov poskrbel Kostas Mitroglou, ki je na drugi vratnici najprej nekoliko srečno ustavil žogo, nato pa jo z bližine potisnil v mrežo. Pred tem je z glavo po kotu poizkusil Brazilec Luisão, ki je tako ob svojem 500. nastopu za Benfico vpisal asistenco.

Aubameyang je znova povsem sam sprožil preko prečke, v 58. minuti pa so imeli gostje še lepšo priložnost za izenačenje. Na voljo so imeli enajstmetrovko, a se je Aubameyang odločil za strel po sredini, vratar Ederson pa je ostal na svojem mestu in odbil strel. To je bil drugi zaustavljeni strel brazilskega vratarja z bele točke v tej sezoni lige prvakov, v skupinskem delu je takšno obrambo zabeležil proti kijevskemu Dinamu. Ederson se je že prej izkazal ob strelih Marca Reusa in Marcela Schmelzerja.

Tudi v nadaljevanju drugega dela so gostje zaman pritiskali za remi. Najbližje zadetku je bil ameriški reprezentant Christian Pulišić, ki je sprožil zunaj kazenskega prostora, okroglo usnje je nato zadelo domačega igralca in spremenilo smer, 23-letni brazilski čuvaj mreže pa je z refleksno obrambo še enkrat preprečil zadetek. Pulišić je nato še enkrat nevarno udaril z 20 metrov, a meril nekoliko čez gol.

Liga prvakov, osmina finala, prve tekme:

PSG : Barcelona  4:0 (2:0)
Di Maria 18. 55., Draxler 40., Cavani 72.

Benfica : Borussia (D)  1:0 (0:0)
Mitroglou 48.

 
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.