Vizita za živali > Novice
126 ogledov

Psi, mačke, hrčki, papige ...

pes mačka Shutterstock
Ste vedeli, da smo ovce udomačili že okoli leta 9.000 pred našim štetjem? Tkanja volne pa smo se naučili veliko kasneje ...

Ljudje že dolgo živimo v družbi udomačenih živali. Naši predniki so jih imeli za lov, obrambo, jajca, volno, mleko, meso, za prevozno sredstvo ali za družbo. Znano je, da je najstarejša udomačena žival pes, a se znanstveniki še danes kregajo, katera teorija o prvi udomačitvi psa je najverjetnejša.

Pes in pust | Avtor: Profimedias Profimedias
Maja so strokovnjaki s Harvardske univerze analizirali DNK nedavno odkritih ostankov prednika sodobnega psa in sodobnega volka. Pred tem so znanstveniki domnevali, da smo psa udomačili pred približno 16.000 leti, zdaj pa so ugotovili, da je ta na novo odkrita vrsta živela pred 27.000 do 40.000 leti. Sodeč po tej raziskavi, se je torej sodobni pes ločil od sodobnega volka že tedaj.

Med pticami so naši predniki zelo zgodaj udomačili tudi papige in golobe, oboji naj bi bili prvič udomačeni okoli 4.000 let nazaj. 

Potovanja na daljše razdalje je ljudem omogočil konj, ki je bil po nekaterih podatkih udomačen okoli leta 5.600 pred našim štetjem.

Purana naj bi prvi udomačili Indijanci, letnica naj bi se gibala okoli 14. stoletja. V Evropi smo jih spoznali šele v 16. stoletju.

Krave | Avtor: EPA EPA
Ovce naj bi bile udomačene zelo zgodaj, nekje okoli 9.000 let pred našim štetjem, tkanja volne pa niso poznali vse do leta 4.000 pred našim štetjem. 

Prve udomačitve goveda so bile najverjetneje na področju današnjega Bližnjega vzhoda in Afrike. Ker so uspešno prenašali težka bremena, so govedo kmalu uporabili tudi za obdelovanje površin.

Sodomna domača mačka se je po mnenju številnih znanstvenikov razvila iz evropske divje in afriške divje mačke, udomačili pa naj bi jo okoli 9.500 let nazaj. Najverjetneje so jih udomačili zaradi glodalcev, dokazi v grobovih pa kažejo na to, da so jih imeli radi tudi kot družabnike. 

Leta 1930 so v Siriji ulovili samico hrčka, ki je v ujetništvu skotila 12 malih hrčkov. Njihove potomce so uporabljali v laboratoriju za eksperimenete, kmalu pa so v hrčku prepoznali potencial za ljubko hišno žival.

Med smo imeli ljudje od nekdaj zelo radi, zato so se različni strokovnjaki trudili, da bi udomačili tudi čebele. To naj bi prvič uspelo Američanu leta 1851.

Ujede naj bi prvi domačili v Mezopotamiji in to že 2.000 let pred našim štetjem. 

Ujede | Avtor: Profimedias Profimedias

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.