Vizita za živali > Svetovalnica
1314 ogledov

Psička je imela hernijo

Coton de Tulear Profimedias
Skrbnico zanima, kako lahko pomaga psički tudi preventivno.

Vprašanje: Spoštovana ga. Porenta! Veliko dobrega sem slišala o vašem delu, zato se obračam na vas kot skrbnica male štiriletne cotonke. Konec meseca marca je bula pod nujno operirana na hrbtenici - hernija T12,T13. Poseg sam in rehabilitacija do sedaj je dobra, na kontroli je veterinar bil zadovoljen in rekel, da tudi fizioterapije ne potrebuje. Ker je na rtg posnetku videl zožitev medvretenčnih prostorov v vratnem predeku, me zanima, kaj lahko jaz naredim v preventivnem smislu. Psička je tako kot so vsi mali psi poskočna in živahna. Kot, da je njeno poslanstvo skakanje na kavč in posteljo. Tudi glavo dviguje vedno navzgor , ker je pač majhna. Ovratnicam smo se odrekli. Hvala, ker ste si vzeli čas za odgovor.

Odgovarja Kristina Porenta, dr. vet. med., dipl. Fiziot., CCRP

Spoštovani, 

veseli me, da je vaša psička po operaciji hernije diska z dosedanjo rehabilitacijo tako dobro okrevala, da je poskočna, živahna in nima težav s skakanjem na posteljo in kavč.  Zanima vas, kaj lahko sami naredite preventivno, glede na dodatno ugotovljeno zožanje medvretenčnega prostora v vratnem predelu. 
 
Zelo bi me zanimala natančna diagnoza in vzrok zožanja, seveda pa tudi mnogo ostalih podrobnosti o samem življenju, vseh aktivnosti in ureditvi življenskih okoliščin, preden bi lahko podala individualne nasvete specifično za vašega kužka, ki je eno hernijo diska (in operacijo) že imel, morda pa se pripravlja še druga? Zanimalo bi me, kaj je napovedal in predlagal dr. Matko v zvezi z vratnim predelom? Če ugibam, verjetno je tam še ena hernija? Kaj drugega? Je pristisk na hrbtenjačo dinamičen ali statičen?
 
Individualno svetovanje temelji na natančni diagnozi, obširnem vprašalniku o preteklem in sedanjem zdravstvenem stanju ter vseh okoliščinah, v katerih žival živi, in pa na temeljitem pregledu stanja telesa. Vsekakor pa vsem živalim, ki imajo težave s hrbtenico, priporočamo ureditev življenskega okolja na način, da preprečujemo, nenadne hitre gibe, skoke, zdrse, morebitne padce, skrbimo za čim manj hoje po stopnicah (sploh pri majhnih pasmah), na sprehodih naj glava gleda naprej, ne pa postrani gor v vas zaradi fokusa na lastnika, kar je v primeru težav z vratom zelo pomembno. Posode za hrano in vodo naj bodo na prilagojeni višini, da ne bo potrebno preveč sklanjati glave, prav tako pa ne spodbujamo dvigovanja glave. Oprsnica je vsekakor tudi splošno boljša izbira, kot ovratnice.
 
Glede na vzrok zožanja in s tem prognozo bolezni, glede na pasmo, starost in aktivnost, se odločamo za kurativne ali preventivne terapevtske postopke, kar lahko vključuje mobilizacijske ali manipulacijske tehnike na sami hrbtenici, delo na mišičnem in fascialnem sistemu, krepitev oslabelih mišičnih skupin in sproščanje prenapetih, morda še druge pristope, ki so na mestu glede na diagnozo (katere sedaj ne vem natančno, samo predvidevam). Ob tem pa so nato prirejena tudi individualna navodila za posamezne paciente. Katere tehnike, postopke in vaje lahko lastnik izvaja sam doma, se ugotovi in predpiše pri individualnem delu.
 
Preventivni ukrepi so na mestu v vseh primerih, lahko preprečijo nove težave, ali pa jih vsaj za nedoločen čas odložijo, lahko preprečujejo poslabšanje stanja zaradi starih težav, zopet, vsaj za neko časovno obdobje, na žalost pa niso in ne morejo biti 100% zagotovilo, da ne bo bolezen šla svojo pot.
 
Želim vam vse dobro in še veliko prijetnih in aktivnih skupnih let, brez novih zdravstvenih težav.
 
Lep pozdrav, Kristina Porenta