Magazin > Lepota & telo
118 ogledov

Puran iz diskontov zdravju nevaren

puranje meso Profimedias
Nemško ministrstvo za zdravje svari pred odpornimi bakterijami v puranjem mesu, ki so posledica množične reje in brezskrbne uporabe zdravil.

Nemško ministrstvo za zdravje (BUND) je pod drobnogled vzelo puranje meso, ki ga prodajajo diskontne trgovine. V skoraj 90 odstotkih primerov so v mesu našli bakterije, ki so odporne na antibiotike, piše news.de.

Petdeset od 57 vzorcev je vsebovalo bakterije, ki so še posebej odporne na antibiotike, kar jasno kaže na to, da pri reji puranov še vedno prihaja do napačne rabe oziroma zlorab zdravil. Strokovnjaki zato kupcem svetujejo, naj si po pripravi mesa dobro umijejo roke (in tudi kuhinjske pripomočke, ki so prišli v stik z mesom) in pazijo na to, da je meso dobro pečeno oziroma skuhano.

Raziskovalci so v svojo raziskavo vključili meso iz petih različnih trgovskih verig (diskontov) po vsej Nemčiji. V devetih od desetih vzorcih so našli bakterija MRSA, ki je lahko nevarna, če pride na rano ali se z njo okužijo ljudje, ki imajo zmanjšano imunsko odpornost. Omenjena bakterija lahko povzroči vnetje dihalnih poti.

Ministrstvo zato zahteva urgentne spremembe. Med drugim bi po njihovem mnenju morali živinorejcem prepovedati uporabo rezervnih antibiotikov, ki se uporabijo šele takarat, ko pacientu ostali antibiotiki niso pomagali.

Komentarjev 3
  • wingspan15 14:18 18.januar 2015.

    Ne samo Lidli, Hoferji, Eurospini, tudi Mercator in Špar bi bilo ptrebno pregledati. Špar definitivno iz prve roke prodaja Mađarskega purana in piščanca.

  • patron 13:35 18.januar 2015.

    kvapa, itak nas hočjo čimveč zagiftat, sam da se prodaja, raja pa nora drvi v te pajzle....

  • d 12:16 18.januar 2015.

    Se pravi imajo razni Lidli, Hoferji, Eurospini in se kak diskontar oporecno meso .... grozno