Slovenija
9 ogledov

Pusićeva morda Türkova konkurentka

Erjavec in Pusićeva Sanjin Strukic/PIXSELL
Danilo Türk bi lahko pri kandidiranju za položaj generalnega sekretarja ZN dobil žensko konkurentko s sosednje Hrvaške.

Hrvaška zunanja ministrica Vesna Pusić je potrdila, da bi lahko kandidirala za generalno sekretarko Združenih narodov, če bo Varnostni svet ZN odločil, da je na vrsti oseba iz vzhodne Evrope. Hrvaški mediji sicer že dlje časa ugibajo, da se bo Pusićeva kandidirala za naslednico sedanjega generalnega sekretarja ZN Ban Ki Moona.

Pusićeva je dejala, da je možno, da bo kandidat za generalnega sekretarja ZN iz Latinske Amerike in ne iz vzhodne Evrope. Če bodo iskali kandidata v državah vzhodne Evrope, je njena kandidatura odprta, je dejala novinarjem po današnji seji vlade.

Naša vlada podpira Türka

Tako se bo morda za mesto generalnega sekretarja pomerila z našim nekdanjim predsednikom Danilom Türkom. Slovenska vlada je namreč januarja napovedala, da bo njegovo kandidaturo podprla. "Danilo Türk ima izkušnje, in če bi s kandidaturo uspeli, bi bil to lep rezultat tudi slovenske zunanje politike," je januarja dejal zunanji minister Karel Erjavec. Türka je podprl tudi predsednik države Borut Pahor.

Ženske kandidatke

Pusićeva bi lahko bila v prednosti pred Türkom že v tem, ker naj bi obstjala izjemna prizadevanja, da bi na čelo mednarodne organizacije prišla ženska. Kot možne protikandidatke se omenjajo tudi predsednica Litve Dalia Grybauskaite ter podpredsednico Evropske komisije Kristalina Ivanova Georgijeva in šefica Unesca Irina Bokova.

Mandat generalnem sekretarju Ban Ki Moonu poteče konec prihodnjega leta

Komentarjev 2
  • Ferluci 14:02 06.marec 2015.

    Sluzasta svinja sanja o lepi, debeli, rumeni koruzi .....

  • Žurnalček 23:16 05.marec 2015.

    Bodite no resni !