Svet
10 ogledov

Putin bi iz vzhodne Ukrajine novo državo

Vladimir Putin EPA
Putin si želi novo državo na vzhodu Ukrajine, matere ujetih ruskih vojakov se sprašujejo, kaj so delali v Ukrajini.

Ruski predsednik Putin je pozval k pogovorom o državnosti vzhodne Ukrajine, poročajo ruski mediji. O tem bi morali razpravljati, da bi zavarovali interese lokalnega prebivalstva, ki so po Putinovem mnenju ogroženi. „Rusija ne more samo gledati, kako streljajo ljudi,“ je dejal Putin in dodal, da je upor naraven odziv ljudi, kadar branijo svoje pravice, poroča BBC.

EU podpira državni udar

Putinov poziv je odziv na grožnjo EU Rusiji s hujšimi sankcijami. Putin je EU obtožil, da podpira državni udar v Ukrajini, in opozoril, da je nemogoče napovedati, kako se bo kriza končala.

V zadnjih dneh so proruski uporniki dosegli več zmag proti ukrajinskim silam. Rusija sicer ves čas zanika, da bi njihove sile prestopile mejo z Ukrajino in tam podpirajo separatiste. Medtem se matere ujetih ruskih vojakov sprašujejo, zakaj se morajo njihovi sinovi boriti v Ukrajini, je poročal Independent. Spomnimo, Ukrajinci so ujeli deset ruskih padalcev, ki so jih sicer že zamenjali za 63 Ukrajincev.

Grobov ne označijo

Njihove družina zahtevajo odgovore, kaj se dogaja. Moskva namreč trdi, da so mejo prestopili pomotoma. Poročila z druge strani pa pravijo, da je v Ukrajini stotine če ne tisoče dobro oboroženih in izurjenih (ruskih) vojakov, ki nimajo oznak na uniformah. Nekatere izmed teh vojakov, ki so umrli v spopadih, naj bi pokopali v neoznačene grobove, da bi tako prikrili njihovo vlogo v spopadih.

Od aprila je sicer v bojih umrlo že okrog 2.600 ljudi. 

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 10:10 01.september 2014.

    Ne upajo ker bi bla nova svetovna vojna verjetn. Sam poglej tele ruse kok ene lažne propagande ustvarjajo pa se delajo kot da je ZDA edini hudiček na svetu. Seveda pa svoje podobe v ogledalu ne vidjo. So divji in ...prikaži večn celo verjamejo sami seb da delajo dobro. Taki ljudje so nevarni ljudje. No vsaj njihovo vodstvo. Z Rusijo se ni za igrat. Oni bi znal kako svetovno vojno narest iz vsegaskp.

  • maresem 20:05 31.avgust 2014.

    Ruski Hitler ima podle načrte... ga bo NATO samo opazoval?!