Svet
51 ogledov

Putin: Ne bomo se več zdravili z zdravili z Zahoda

Vladimir Putin EPA
Do leta 2018 bi morala Rusija sama proizvesti 90 odstotkov zdravil, je včeraj napovedal ruski predsednik Vladimir Putin.

Putin je opazil, da imajo farmacevti visoke prihodke in je investitorje pozval, naj razvijajo domačo farmacevtsko industrijo. 

"Moram vas obvestiti oziroma spomniti, da imamo cilj, do leta 2018 v Rusiji izdelati 90 odstotkov zdravil, ki jih porabimo," je po poročanju B92 Putin dejal na okrogli mizi o zdravstvenih vprašanjih. Dodal je še, da to, če podjetje uvozi vse sestavine in kemikalije ter jih nato zmeša v Rusiji, ne pomeni, da je zdravilo proizvedlo v Rusiji. 

Krka v Ruski federaciji proizvede že pol izdelkov, prodanih v Rusiji, so pojasnili v Krki. Zdravila, ki niso proizvedena v Rusiji, imajo status uvoženih izdelkov, ne glede na to, da ima Krka proizvodnjo v Rusiji. 

Na Putinovo pripombo o uvoženih sestavinah pa pravijo, da "tovarna Krka Rus proizvaja izdelke iz farmacevtske učinkovine  preko vseh faz proizvodnje do končnega izdelka". Glavni dobavitelj sestavin je novomeška Krka, nekatere sestavine pa dobavijo tudi lokalna podjetja. 

Zmogljivosti že povečali za trikrat, kupujejo novo opremo

Na vprašanje, ali bodo proizvodne kapacitete v Rusiji še povečali, pa odgovarjajo: "Krka je eno prvih podjetij, ki je leta 2003 začelo v Ruski federaciji z lokalno proizvodnjo. Leta 2013 smo z zagonom nove tovarne Krka Rus 2, naložbe v skupni vrednosti 135 milijonov evrov,  proizvodne zmogljivosti povečali za trikrat, logistično-skladiščne zmogljivosti pa za desetkrat, proizvodnjo pa dodatno širimo z nakupom nove opreme." 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.