Svet
2 ogledov

"Rusija izvaža tudi terorizem"

vladimir putin ameriški olimpijski komite obisk soči Reuters
Ukrajinska stran zatrjuje, da so "skrajneži" zajeli dva ukrajinska vojaka in ju odpeljali neznano kam. Proruski protestniki še vedno zasedajo več upravnih poslopij.

Ukrajinsko obrambno ministrtvo je sporočilo, da so "skrajneži" v regiji Lugansk med popravljanjem vozila zajeli dva ukrajinska vojaka in ju odpeljali neznano kam. V iskanju sodelujejo ukrajinske oborožene sile.

Ukrajinska obveščevalna služba (SBU) naj bi prestregla sporočilo, v katerem ruski poveljniki proruskim separatistom izdajajo ukaz za uporabo orožja. Sporočilo naj bi razkrilo, da "sabotažne operacije na vzhodu Ukrajine odkrito vodijo pripadniki ruske vojaške obveščevalne službe".

Rusija "izvaža terorizem"

Začasni ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je Rusijo obtožil "izvažanja terorizma". "Poleg nafte in plina Rusija v Ukrajino izvaža tudi terorizem," je poudaril. Ob tem je pozval Moskvo, naj ravnanje proruskih aktivistov v Ukrajini na četrtkovem štiristranskem srečanju v Ženevi razglasi za terorizem, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Zasede v več mestih

Okoli 20 proruskih protestnikov, oboroženih s kalašnikovkami, je danes zasedlo urad župana v Donecku na vzhodu Ukrajine. Moški pri tem niso naleteli na odpor, dejali pa so, da je njihova edina zahteva priprava referenduma v regiji Doneck o preoblikovanju Ukrajine v federacijo.

Proruski protestniki medtem še vedno zasedajo upravna poslopja v še osmih mestih v regiji Doneck, ki meji na Rusijo. 

Zahod obtožuje Rusijo

Britanski minister za zunanje zadeve William Hague opozarja, da se bo Moskva soočila z "resnimi dolgoročnimi posledicami", če bo nadaljevala destabilizacijo Ukrajine.

Tudi Kijev in Washington obtožujeta Rusijo, da neti nemire, kar Moskva odločno zanika. V telefonskem pogovoru z izraelskim premierjem Benjaminom Netanjahujem Putin krivdo za nastale razmere pripisuje izključno vladi v Kijevu. Dejal je, da je porast napetosti "posledica neodgovornih politik Kijeva, ki ni upošteval zakonitih pravic in interesov rusko govorečih prebivalcev".

Posredovanje ZN

O stanju človekovih pravic v Ukrajini naj bi po poročanju ruske tiskovne agencije Itar-Tass danes ob 16. uri po lokalnem času razpravljal Varnostni svet ZN. Poročilo bo predstavil namestnik generalnega sekretarja Združenih narodov (ZN) za človekove pravice Ivan Šimonović.

Na podlagi marčevskih ugotovitev Šimonovića je visoki komisariat ZN za človekove pravice včeraj objavil poročilo. V tem je oblasti v Kijevu pozval, naj preprečijo spodbujanje sovraštva in zagotovijo spoštovanje pravic manjšin v državi. Rusko govoreče prebivalce na vzhodu pa je obtožil, da so lagali o napadu, s čimer naj bi želeli upravičiti posredovanje Rusije.

Rusko zunanje ministrstvo poročilo označuje za enostransko in spolitizirano.

Komentarjev 3
  • dragec 15:49 16.april 2014.

    kaj pa izvaža Amerika ????DEMOKRACIJO NA SVOJ NAČIN

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:56 16.april 2014.

    Ukrajincev do boljše države in normalnega življenja.ZDA in EU se dogovora ne držita in z malenkostnimi neučinkovitimi plahimi sankcijami ne zagotavljata celovitosti Ukrajine. Tako zahod kot Rusija pa ne gledata na to kako bi izboljšale razmere v ...prikaži več Ukrajini ampak gledata le na to kako bosta oba profitirala kot v šahovski igri namesto da bi pomagala Ukrajini da se razvije in naredi življenje dostojno malim ljudem v Ukrajini.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 13:53 16.april 2014.

    Rusija, ZDA, zahod in Ukrajina so v 90ih letih podpisali dogovor o zagotavljanju celovitosti Ukrajine v zameno za to da se ta odpove jedrskemu orožju. Zdej pa Rusi to zanikajo in se namesto da bi se držal dogovora nekaj izmikajo ...prikaži več češ ja sj neki časa nazaj je blo to naše torej je edino pravilno da je naše. Ja že mogoče ampak odvisno kako dolgo nazaj greš. Če greš v zgodovini še dlje to območje ni bilo ne rusko ne ukrajinsko. Oni interpretirajo na način ki njim ustreza. Gre se jim pa za najboljše kmetijske površine ki obsegajo velik del Ukrajine(hrana bo zelo pomembna) in pa izboljšan dostop do Črnega morja. Jasno je da so oni sami sprožil demonstracije zato da bi imel izgovor za zasedbo Ukrajine. Dve teoriji: Prejšnji predsednik je bil namreč premočan s svojim vplivom. Zdajšnji je pa njihov vohun in praktično nič ne naredi. druga: prejšni predsednik bi jim olajšal dostop do Ukrajinskega ozemlja, to z zastraševanjem je zdaj izvajan plan B.Putin je izkoristil željo