Svet
27 ogledov

Putin v soseščini

Vladimir Putin Reuters
Prihod ruskega predsednika v torek bo spremljala tudi gospodarska delegacija.

“To, da so za kraj srečanja ruskega predsednika Vladimira Putina in italijanskega predsednika vlade Enrica Lette, ki bo prihodnji torek, izbrali prav Trst, je zagotovo povezano s pomenom pristanišča,” je prepričan tržaški odvetnik Peter Močnik.

“Če bi vladi Slovenije in Italije razmišljali dolgoročno, bi Putinu in njegovi delegaciji predstavili skupen načrt za razvoj obeh pristanišč; lahko bi ga razširili še na Benetke in Reko,” meni. “Trst in Koper lahko živita le od pristanišča, druge industrije praktično nimata, za turizem pa so omejene možnosti za razvoj,” razmišlja Močnik. Po njegovih besedah bi bila edina smiselna ustanovitev proste ekonomske cone, ki bi zajemala obe obmejni mesti. Ob tem sicer dodaja, da za sodelovanje sosednji državi žal nimata kaj dosti posluha.

 Pomen Južnega toka

“Za promocijo Slovenije bo zelo dobro, če bodo ob Putinovem obisku v Trstu ruski mediji omenili tudi našo državo, prek katere je predviden plinovod Južni tok,” pa meni Robert Biček iz turistične agencije Renee, ki dlje dela za ruski trg. Kot pravi, bo v torek sodeloval pri sprejemu ruske gospodarske delegacije, ki bo spremljala predsednika. Politični vrh bo potekal na tržaškem osrednjem Velikem trgu, medtem ko bo srečanje ruskih in italijanskih gospodarstvenikov v gledališču Verdi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.