Svet
27 ogledov

Putin vse močneje z maščevanjem nad Turčijo

Vladimir Putin EPA
Rusija iz dneva v dan širi spisek ukrepov zoper Turčijo, s katerim ji vrača za sestrelitev ruskega letala na turško-sirski meji prejšnji teden. Med drugim naj bi iz države preganjali turške delavce.

Rusija razmišlja o možnosti večletne ustavitve del na izgradnji naftovoda Turški tok, je objavila agencija Reuters, ki se sklicuje na dva vira v ruskem energetskem velikanu Gazprom. Izvoz ruske energije v Turčijo je bil doslej temeljni kamen gospodarskega sodelovanja med državama, rusko maščevanje za sestrelitev vojaškega letala prejšnji teden se na to področje še ni razširilo.

Prepoved uvoza prehranskih izdelkov

Včeraj je bila objavljena uredba ruske vlade, ki se nanaša na prepoved uvoza 17 kategorij prehranskih proizvodov, med katerimi so perjad, sol, zelenjava in sadje, predvsem agrumi, med katerimi so pomaranče in mandarine, ki jih je Rusija v velikih količinah uvažala iz Turčije. Zanimivo pri tem je, da prepoved uvoza ne velja za limone.

Nasvet ruskim turistom, da ne potujejo v Turčijo

Z vladno uredbo so ustavljeni vsi čarter poleti med dvema državama; Rusija je že pred tem svojim državljanom svetovala, da ne potujejo v Turčijo, ker je že v veliki meri zmanjšalo prodajo turističnih aranžmajev v Turčiji, kjer so ruski gostje po številu drugi najštevilčnejši, takoj za Nemci.

Vladno uredbo je že v soboto najavil ruski predsednik Vladimir Putin, od vlade pa je ukrepe v četrtek zahteval ruski premier Dimitrij Medvedjev, in sicer kot odgovor na agresivno dejanje Turčije.

Gradbene posle bo potrjevala vlada

Povračilni ukrepi med drugim prinašajo tudi omejevanje turških državljanov v ruskih podjetjih; vsak dogovor na področju gradnje, sektorju, kjer Turki veliko sodelujejo z Rusi, bo morala najprej odobriti vlada.

Ruski mediji zadnje dni poročajo tudi o prijetjih turških delavcev, ki so jih ali jih še bodo izgnali iz države. Poročajo o 53 gradbincih pa tudi o 39 poslovnežih, ki so jih prijeli na kmetijskem sejmu v Krasnodaru. Policija jih odpelje zaradi kršenja zakona o priseljencih; v poročilih je zapisano, da jim je bodisi potekla delovna viza ali pa so v Rusijo pripotovali kot turisti, kar pomeni, da nimajo delovnega dovoljenja.

Pritisk na turške delavce oziromaturške državljane v Rusiji je potrdilo tudi turško veleposlaništvo v Moskvi. 

Komentarjev 7
  • principiumnovum 19:56 02.december 2015.

    Saj ravno to so hoteli amričani! Erdogan je samo lutka vašingtona. Kdor je bral Hegla ve, da akcija rodi reakcijo. Torej, dregneš medveda in medved ponori. Kjer se prepirata dva tretji dobiček ima. To so pa amričani. Tako amriška politika ...prikaži več funkcionira že od samega začetka, in sicer po principu deli in vladaj. Skratka, skregaj narode med sabo, razdrobi jih na prafaktorje, da si jih lahko ekonomsko in vojaško podrejaš. Če kdo misli, da je državljanska vojna v Jugoslaviji nastala sama od sebe je čisti idijot.

  • Dolfi 17:13 02.december 2015.

    Red mora biti!

  • vseimam 11:13 02.december 2015.

    Ti si bil pa režiser....