Svet
7 ogledov

Putinu se je povesil nos

G20 v Avstraliji EPA
Vrh G20. Putin kolegom zameril njihove prav nič diplomatsko izrečene kritike.

V Brisbaneju v Avstraliji poteka vrh G20, danes so kar nekaj energije usmerili v razmere v Ukrajini. Zahodni voditelji so žugali ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, da bo Rusijo doletelo še več sankcij, če ne bo nehala podpirati separatistov v Ukrajini.

Rusija je – kot še vsakič doslej – zavrnila vse trditve, da so kakorkoli vpleteni v ukrajinski konflikt, ki je od aprila terjal že štiri tisoč življenj. Z vseh strani so prihajale grožnje, da bodo sankcije še zaostrili.

Putin pa je bil bodic deležen tudi v bolj osebnih kontaktih. Tako mu je kanadski premier Stephen Harper dejal: "Verjetno vam bom že segel v roko, imam pa vam za povedati le eno stvar: oditi morate iz Ukrajine." Putinov odziv ni bil pozitiven, je sporočil tiskovni predstavnik kanadskega premierja, ni pa pojasnjeval, kaj natančno je Putin odvrnil.

Zaradi vseh teh "diplomatskih" pogovorov  je vir iz Putinove delegacije tsikovni agenciji Reuters dejal, da bo ruski predsednik predčasno zapustil vrh. Kasneje je uradni tiskovni predstavnik to zanikal in zagotovil, da se bo Putin udeležil vseh načrtovanih aktivnosti.

Posmehovanje prihodu z bojnimi ladjami

Britanski premier David Cameron pa je priložnost za bodico našel v dejstvu, da je Rusija tik pred začetkom srečanja zasidrala štiri svoje bojne ladje v bližini avstralskih teritorialnih voda. "Nisem čutil potrebe, da bi moral zaradi lastne varnosti na tem vrhu G20 pripeljati s seboj bojne ladje. Prepričan sem, da tudi Putin ne bo v nobeni nevarnosti," je dejal sinoči.

Putin pa je moral pogoltniti še kar nekaj grenkih zdravil. Ob prihodu v Brisbane ga pozdravil "le" pomočnik avstralskega obrambnega ministra, na skupinski fotografiji so ga postavili čisto ob rob. Prebivalci pa so organizirali proteste, na enem od njih so protestniki nosili trakove z napisom: "Putin, morilec".

Komentarjev 2
  • Avatar Syn
    Syn 09:54 16.november 2014.

    Bravo Putin! Njemu pa res ni treba poslušat floskule, ki jih trosijo ostali G20 člani. Še posebej pa ne tega Kanadskega premiera, ko očitno nima blage veze o ničemer. Važno je da se povezuje še tesneje s Kitajsko, ker je ...prikaži več ravno v tem prihodnost. Za Evropo in ZDA se pa itak ve, da je samo vprašanje časa kdaj bo finančni balon dokončno počil.

  • Pepe007 07:47 16.november 2014.

    Zdi se mi nemoralno, da Putinu berejo levite avstralski politiki, kjer je država še nekaj let nazaj silovito kršila pravice staroselcev in celo ugrabljala otroke iz njihovih družin. In verjetno bodo čez nekaj let ugotovili, da jih kršijo še danes.