Šport > Košarka
12 ogledov

"Slovenijo vidim v četrtfinalu"

Aleksandar Džikić Saša Despot
Tekmo med Makedonijo in Nizozemsko si je ogledal tudi Aleksandar Džikić, ki pa so ga s klopi makedonske reprezentance odstranili dva dneva pred začetkom priprav. Nekdanji trener Krke ni bil navdušen.

"Igralci nimajo nobene zveze s svinjarijo, ki se je zgodila. To, da nisem na klopi, ni bila njihova odločitev. Če bi se vprašalo njih, bi bil jaz selektor. Ker jih nihče ni nič vprašal, je vse izpadlo pač na takšen način. Zaradi tega bo zveza finančno plačala, videli bomo, kako se bo vse skupaj končalo," je na vprašanje, zakaj se je znašel na tribuni, odvrnil Aleksandar Džikić.

Pri makedonski košarkarski zvezi trdijo, da srbski trener ni bil korekten in da je zato prišlo do spora. "Jaz, da nisem bil korekten? Ste že kdaj slišali, da bi koga zamenjali dva dneva pred pričetkom priprav? Ne? Hvala."

"Novi predsednik je prevzel mesto in ni se mi javil osem tednov. To je čudno, kaj ne? Ko se je naposled javil, me je vprašal, če želim delati. Imel sem pogodbo, zato je bilo tudi to čudno. V vmesnem času se je že dogovoril z osebo, ki naj bi me zamenjala. Še ena čudna odločitev. Ker sem začuda bedak sprejel odločitev, da grem na EP, je tega človeka postavil za direktorja reprezentance. Ta gospod je nato spremenil moj strokovni štab, vmešal se je v prav vse, v kar se je lahko vmešal, na koncu pa je na moje mesto dva dneva pred pripravami postavil nič krivega Marijana Srbinovskega. V javnost je prišel z zgodbico, da sem zahteval gotovino, in to vnaprej. Imam elektronsko sporočilo, ki vam ga lahko pokažem, v njem pa dobesedno piše, da mi lahko plačajo, kadarkoli želijo. Ali v gotovini ali na račun. Ne vem, kje je sploh bil problem. Nisem veren človek, a verjamem, da se na koncu izkaže pravica. Nekatere stvari se bodo tako vrnile tem, ki so se tako odločali," je zadevo pojasnil Džile, ki verjame, da je imel tako podporo makedonske javnosti in igralcev.

In kakšno je njegovo mnenje o Sloveniji? "Ogledal sem si tekmo s Hrvaško. Zdi se mi, da bi lahko obe reprezentanci igrali nekoliko boljše. Na koncu je morda odločilo to, da je Ante Tomić imel težave s prekrški, Luka Žorić pa je odigral najboljšo tekmo v tem koledarskem letu. Krunoslav Simon je odigral dobro, pričakoval sem več agresivnosti na njem in da se ga bo prisililo, da bo namesto kreatorja imel drugačno vlogo. Na drugi strani sem pričakoval nekoliko hitrejšo igro Slovenije, še zlasti takrat, ko so na parketu visoki igralci, ki lahko razširijo igro. Slovenija je zgrešila odprte mete, ki bodo na naslednjih tekmah šli notri. Nasmejim se, ko nekateri pravijo, da Slovenci niso dobri. Nekomu bodo sedli na glavo, ta pa jo ne bo dobro odnesel. Pričakujem, da bo Slovenija napredovala, nato pa sledijo izločilni boji. Super reč je, da ne obstaja noben pritisk na fantih, ničesar ne morejo izgubiti, veliko pa lahko dobijo. Jaz bi jim to vseskozi ponavljal. Hrvaška je ekipa, ki išče kolajno, igrati enakovredno z njo 30 minut je zelo dobro."

Slovenijo Džikić pričakuje v četrtfinalu: "Mislim, da bi se morala uvrstiti v četrtfinale, nadarjenosti za to ima dovolj. Ni slaba. Za takšno košarko, ki jo igrajo, sploh niso slaba ekipa. Nimajo klasičnega organizatorja igre, je pa tu mnogo igralcev z energijo in visokih igralcev, ki lahko napadajo z obrazom proti košu. Te reči so povezane."

"Naštel sem okoli osem ekip, ki lahko vsakega premagajo. Veliko bo odvisnih od reprezentanc kot je na primer Italija. Od tistih, ki jih nihče ne uvršča v prvi plan, a lahko premagajo vsakega. Takšna je tudi Slovenija. Ne govorimo o nadarjenosti, govorimo o ravni energije s katero lahko ekipa igra. V izločilnih bojih ne zmaguje nadarjenost in kakovost, ampak predvsem izkušnje, trenutna forma," je še o favoritih spregovoril Džikić.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.