Svet
24 ogledov

Računalnik napovedal zmago Trumpa

Umetna inteligenca Profimedias
Umetna inteligenca, ki je pravilno napovedala zadnje tri izide predsedniških volitev, se tudi tokrat ni zmotila.

Javnomnenjske ankete v ZDA so še tik pred predsedniškimi volitvami napovedovale zmago demokratske kandidatke Hillary Clinton. Clintonova je skozi celotno kampanjo z redkimi izjemami v anketah, opravljenih na nacionalni ravni ohranjala zanesljivo prednost pred Donaldom Trumpom, a so se očitno zmotile, saj prihod v Belo hišo slavi republikanec Trump.

Nekateri analitiki so že pred volitvami opozarjali na podobno volilno dinamiko kot v Veliki Britaniji v času "brexita", ko ankete prav tako niso zaznale dela volilnega telesa, v ameriškem primeru naklonjenega Trumpu.

Analiziral podake družabnih medijev

Je pa, zanimivo, pravilen rezultat napovedal računalnik. Indijski tehnološki strokovnjak Sanjiv Rai je s pomočjo umetne inteligence, ki je analizirala podatke z družabnih medijev, vključno z omembami ali odzivi uporabnikov na enega ali drugega kandidata, napovedal zmago Donalda Trumpa. Do podobnih zaključkov je prišel tudi ameriški profesor Allan Lichtman na podlagi t. i. sistema 13 ključev. 

Donald Trump | Avtor: EPA EPA

Sistem, ki ga je razvil Rai, ustanovitelj indijskega start upa Genic.ai, pregleduje okoli 20 milijonov podatkov javnih platform, vključno z Googlom, Facebookom, Twitterjem in YouTubom v ZDA ter na podlagi analize ustvari volilne napovedi. 

Rai je pravilno napovedal zmagovalca predsedniških volitev od leta 2004, Lichtman pa od leta 1984. Zmotila sta se le leta 2000, ko sta oba napovedala zmago demokratskega kandidata Ala Gora, ki je dobil več glasov volivcev, a je kampanjo izgubil zaradi elektorskega volilnega sistema. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Avatar Leon
    Leon 20:06 10.november 2016.

    Vsi vse vedo .............po bitki so vsi generali ! To je že slovenska tradicija kakor pohani pišek.

  • valerijakregar 21:07 09.november 2016.

    tale krjavelj je upal v nasprotno, a je že obrnil ploščo.že leze nekam.....................http://www.slovenskenovice.si/novice/slovenija/karl-erjavec-pisal-melanii-veseli-se-srecanjakrjavelj po krjaveljsko.leftard.

  • h3o 19:24 09.november 2016.

    in opica ga je tudi pravilno izbrala...