Zdravje > Življenjski stil
63 ogledov

Računalniki povzročajo depresijo

Razno 02.02.11, racunalnik, laptop, prenosni racunalnik, ucenje, izobrazevanje, Shutterstock
Če gledate preveč televizije, imate kar trinajst odstotkov več možnosti za pojav depresije, pravi najnovejša analiza.

Analiza predhodnih raziskav o povezavi depresije in sedenja za televizijo ter računalnikom je potrdila močno povezavo. Ljudje, ki vsakodnevno več ur sedijo za računalnikom, naj bi imeli kar 22 odstotkov več možnosti za pojav depresije. Trinajst odstotkov več možnosti za pojav depresije imajo tudi tisti, ki prekomerno gledajo televizijo.

Raziskava ni odgovorila na vprašanje, ali je poležavanje in posedanje za računalnikom ter televizijo krivo za depresijo. Ali pa morda depresivni ljudje samo več sedijo in poležavajo. Vsekakor raziskovalci zaključujejo, da se je za preventivo pred depresijo in za ozdravitev depresije potrebno veliko gibati. 

Brez volje in energije

"Seveda je telesna aktivnost eno izmed pomagal v obravnavi depresije. Depresija in telesna aktivnost sta tesno medsebojno povezani," komentira strokovna direktorica Psihiatrične klinike Ljubljana, Blanka Kores Plesničar. Osebe z depresijo po njenih izkušnjah nimajo volje, energije, ne čutijo užitka in so psihomotorno upočasnjene. Pri nekaterih je lahko sedenje pred računalnikom odraz pomanjkanja volje in energije, odraz izolacije in obratno: "Pasivizacija, odsotnost socialnih stikov, virtualno življenje gotovo ne pripomore k boljšemu počutju. Torej, pri enih prej kura, pri drugih jajce."

Raziskava, ki so jo nedavno naredili na Japonskem med 25 tisoč delavci pravi, da vsakodnevno sedenje za računalnikom, ki je daljše od pet ur dnevno, povzroča psihične težave, kot sta depresija in nespečnost. Poleg tega prekomerno sedenje za računalnikom povzroča še glavobole, bolečine v hrbtenici in poslabšanje vida. Raziskovalci zaradi tega zaključujejo, da bi morali šefi omejiti čas dela za računalniki na manj kot pet ur dnevno.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.