Slovenija
32 ogledov

Računsko sodišče zanima vojaška informatika

Slovenska vojska letalo Slovenska vojska
Ministrstvo za obrambo bo moralo pojasniti, zakaj so porabili že skoraj pet milijonov za informacijski sistem.

Računsko sodišče (RS) je pred dnevi pod drobnogled vzelo tudi MInistrstvo za obrambo (Mors). Začeli so namreč podrobno revizijo nakupa in postavitve informacijskega sistema Sap (Islog), ki bi ga uporabljala služba za logistiko na Mors in Slovenske vojske (SV).

Pregledali bodo za skoraj deset let dokumentov

Revizorji nameravajo preveriti vse podrobnosti tega posla. "Revidirano bo obdobje od priprave investicijske dokumentacije za izvedbo projekta do 30. 9. 2014," so na RS zapisali ob izdaji sklepa ob reviziji. Kdaj točno bodo zahtevali, da jim z Mors posredujejo vse potrebne dokumente o poslu in kdaj bodo nato te začeli tudi zares pregledovati, za zdaj še ni znano, saj je revizijski  postopek tajen. Podrobnosti bo zato RS lahko javno predstavilo šele ob koncu pregleda.

"RS ocenjuje, da so projekti prenove oziroma uvajanja informacijskih sistemov izpostavljeni povečanim tveganjem, saj je uspešnost uvedbe takšnega sistema, glede na kompleksnost projekta samega, inherentno tvegana. Tovrstni projekti so namreč praviloma povezani s precejšnjimi sredstvi, ki se na podlagi pogodb izplačujejo zunanjim izvajalcem. Iz navedenih razlogov je ključnega pomena, da uporabnik javnih sredstev kot naročnik uvedbe informacijskega sistema, projekt dobro načrtuje oziroma jasno opredeli zahteve, ki naj bi jih sistem izpolnjeval. Vzpostaviti pa mora tudi sistem spremljanja napredka izvedbe projekta in zagotoviti skrbno upravljanje pogodb z izvajalci.  Ob analizi vsega prej navedenega je RS ocenilo, da je revizija uvedba celovite rešitve informacijskega sistema logistike in kadrov na Mors utemeljena," razlog zakaj začenjajo revizijo posla pojasnjujejo na RS in dodajajo, da "RS vsako leto opravi revizijo izvrševanja državnega proračuna v katero so vključena vsa ministrstva, kar sodišču omogoča dober vpogled v porabo sredstev po posameznih podprogramih in projektih posameznih ministrstev."

Za sistem, ki so ga na Morsu začeli razvijati leta 2005, je do konca lanskega leta iz proračuna šlo že skoraj 4,5 milijona evrov. Informacijski sistem je začel postavljati IBM Slovenija kot najugodnejši ponudnik, ki je za okoli tri milijone evrov Morsu prodal licence za uporabo in nadaljnji razvoj sistema. Tega so nato do lani nadgrajevali, pri čemer so informatiki na Morsu pri končnem uporabniškem testiranju odkrili precej pomanjkljivosti in napak. Za odpravo teh je država lani že plačala skoraj sto tisoč evrov.

 

Komentarjev 1
  • Izudin 13:22 23.julij 2014.

    In vse to za obrambo pred talibani. Revizijo bi morali narediti za vse vlade vseh 25 let nazaj.