Slovenija
27 ogledov

"Rad bi združil Slovence, a bo težko"

Enes Musić hoja topli obroki zbiranje denar
1/5
Facebook
Gostinec Enes Musić se počasi, a vztrajno bliža svojemu cilju.

Šef gostilne in picerije Ham – Ham Enes Musić se je, potem ko mu je zmanjkalo sredstev za tople obroke, ki jih je brezplačno nudil v svoji gostilni, odločil, da bo pričel zbirati denar za obroke s hojo po Sloveniji. Na pot (od Hodoša do Pirana) se je odpravil v petek zjutraj, do cilja pa ga loči še nekaj dni. Sam pričakuje, da bo do morja prišel do 1. maja.

Trenutno se nahaja nekaj kilometrov pred Mariborom, na poti pa ga spremlja sodelavka. Kljub temu, da večino časa hodita po dežju in da vremenska napoved ni prav nič obetajoča, Musić ne bo odnehal. "Zaenkrat gre. Imam žulje, mišice bolijo, pred nami je še hrib, ampak imamo veliko volje, tako da ne bo težav," je povedal s ponosom.

Ponoči prespi pri "dobrih ljudeh, ki kar kličejo in mi ponudijo hrano in pijačo“.

Na kolikšen znesek zbranega denarja računa, ne zna odgovoriti in se bo pustil presenetiti. "Bom pa objavil točen znesek, ki se bo nabral," obljublja.

Lačnim ni mogel obrniti hrbta

In zakaj se je odločil za takšno akcijo? "Celo zimo sem ponujal zastonj obroke in ljudem nisem mogel obrniti hrbta. Nadaljeval sem še nekaj mesecev, ko so za vse gostince najslabši. A potem se počasi neha. Sedaj obremenjujem sebe, družino in zaposlene," je povedal in zatrdil, da bo ves denar šel izključno za tople obroke.

Jezijo ga politiki

Obenem pa ga jezijo trenutne razmere v državi, ko bi morali politiki po njegovem mnenju iskati rešitve, se pa ubadajo s težavami iz leta 1945. "Koga sedaj zanima partizanstvo in domobranstvo? A to mladino zanima? Ne. In to me jezi. Vsak, ki pride na oblast, krivi za težave tiste pred njim. Še vedno se vračamo nazaj in take prihodnosti ne vidim, zato sem se odločil za takšno pot. Da združimo Slovence, a se zavedam, da bo to težko."

Na poti ga lahko spremlja kdorkoli. "Lahko se mi pridruži predsednik države ali navadni človek. Nisem obremenjen ne z enim ne z drugim," še pove in dodaja, da upa, da bo večji odziv na samo akcijo, tudi od politikov, ko bo pripešačil v prestolnico.

Komentarjev 34
  • mirko 21:00 21.april 2014.

    Beseda "gnjido" se slovensko napiše "gnida", brez črke "J" in namesto črke "O" na koncu je črka "A". Sicer ti pa primanjkuje ne le znanje slovenskega jezika, ampak tudi osnovne kulture.

  • mirko 20:55 21.april 2014.

    Govori slovensko, če živiš v Sloveniji. Nemci pravijo v Nemčiji živečim Turkom, socializirajte se, če ne, go home. Torej socializiraj se srbek, če ne, go home !!!

  • nostradamus 17:44 21.april 2014.

    vsak ima pravico do svojega mnenja a nesporno je da je doticni gospod naredil nekaj cesar v nasi sloveniji primanjkuje marsikateri gostinec in trgovec ob koncu dneva zavrze dobrsen del hrane s katero bi se kako ublazili stisko marsikatere druzine ...prikaži več drzava se dela slepo na podrocju sociale in posamezniki kot je gospod enes si zasluzijo vsaj respect