Slovenija
33 ogledov

Radeče: "Za nas prepozno"

Protest Radeče Pergam Boštjan Tacol
Stečaj. Delavci pred parlamentom, politiki na nujni seji v njem. Radeče papir vseeno v stečaj. Kreditni krč. Politiki se strinjajo, da je nekaj treba storiti, konkretnih idej bolj malo.

(Ne)ukrepi. "Ukrepi so za Radeče papir verjetno prepozni. Upam, da za druga podjetja ne bodo," je na nujni seji parlamentarnih odborov za gospodarstvo in finance dejal direktor Radeče papirja Janez Pezdirc.

Ob glasni spremljavi žvižgov delavcev pred državnim zborom so politiki z bančniki, gospodarstveniki in sindikati namreč razpravljali o nekreditiranju gospodarstva.

Prepozno tudi za druge

"Mi od države ne pričakujemo pomoči, le da banke prestrukturirajo posojila," je dejala direktorica Rimskih Toplic Alenka Iskra. Podjetje je v prisilni poravnavi, saj kljub pozitivnemu tekočemu poslovanju ni zmožno odplačati starih investicijskih kreditov.

"Z bankami se pogajamo že štiri mesece, a nam ne dajo jasnega odgovora glede reprogramiranja. Odgovor nujno potrebujemo do konca aprila, a banke čakajo lastnike, lastniki pa banke. Tudi za nas je verjetno že prepozno," dodaja.

Ogroženo 60 invalidov

"Podjetja ne dobijo jasnega ne. Banke so nas le pritiskale ob zid in izsiljevale nova zavarovanja, zato je zdaj ogroženo še hčerinsko podjetje Radeče Muflon," pravi Pezdirc.

Gre za invalidsko podjetje s 120 delavci, od tega 60 invalidi. "Do zdaj so poslovali pozitivno, zdaj nimajo za surovine," trdi Pezdirc.

Vlada ve, da gre zares

"Zavedamo se resnosti situacije," odgovarja finančni minister Janez Šušteršič. Dodaja, da vlada pripravlja številne ukrepe, od uravnoteženosti proračuna do stečajne zakonodaje in vprašanja plačilne discipline.

Zatrjuje, da se država že pogovarja s potencialnimi interesenti za dokapitalizacijo NLB. "Zaenkrat so odzivi pozitivni," pravi Šušteršič. Opozicija je s tem manj zadovoljna.

"Upam, da ne drži, da je prioriteta vlade proračun. Nujno se je treba pogovarjati o odpravi kreditnega krča," je kritična poslanka Pozitivne Slovenije Renata Brunskole.

Kdo bo pritisnil na banke

"Naša vlada se je izgovarjala na Aukn, vaša je zakon spremenila. Zdaj imate pristojnost, da nekaj naredite. Pomagajte ljudem, ki bi radi delali," vlado poziva poslanec SD Matjaž Han.

"Banke, ki so omogočile te kredite, morajo prevzeti odgovornost zanje," odgovarja gospodarski minister Radovan Žerjav. Dodaja, da bo vlada morala najti rešitev, "a je za zdaj ne morem prejuridicirati".

Novi direktor Združenja bank Slovenije France Arhar pa pravi, da "noben administrativni ukrep ne bo prisilil bankirja, da posodi denar, če ni zaupanja".

Bolniki, jetra in alkohol

Stanislava Zadravec Caprirolo iz Banke Slovenije pa dodaja, da imajo slovenske banke še vedno denar za kredite, a le za tista podjetja, ki imajo dobre projekte, ki prinašajo denar.

"Komur razpadajo jetra, ne daš alkohola," je ponazorila težavo s financiranjem slabo stoječih podjetij.

Radeče papir, ki jim banke niso odobrile okoli treh milijonov evrov posojila, ki bi preprečili stečaj, je sicer imelo številna naročila.

Zadnji posel z Indijo, ki so ga morali odpovedati v teh dneh, naj bi jim prinesel okoli deset milijonov evrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.