Avto
26 ogledov

Radikalen pogled na avtomobilsko prihodnost

Meje – prihodnost mobilnosti« MINI
Šest mladih oblikovalcev je v okviru projekta, ki sta ga pripravil Mini in spletna revija Dezeen, bo predstavilo svoje zamisli, da bi lahko oblikovanje in tehnologija spremenila načine potovanja v prihajajočih letih.

Oblikovalci Pernilla Ohrstedt, Lucy McRae, Keiichi Matsuda, Alexandra Daisy Ginsberg, Matthew Plummer-Fernandez in Dominic Wilcox bodo predstavili svoje vizije za "Meje – prihodnost mobilnosti", pionirsko razstavo na designjunction v okviru londonskega oblikovalskega festivala, med 17. in 21. septembrom. Šest londonskih oblikovalcev bo raziskovalo to temo preko različnih področij, od znanosti, inženirstva, filmskega ustvarjanja in uprizoritvene umetnosti.

Vakumsko zapakirani v prostranost

Meje – prihodnost mobilnosti« | Avtor: MINI MINI
Telesna arhitektka Lucy McRae vabi obiskovalce designjunctiona k sodelovanju v interaktivni uprizoritvi, v kateri bo njihovo telo vakuumsko zapakirano in pripravljeno za potovanje po prostranosti. Navdahnjena s strani umetnikov, ki delajo za NASO, bo bila McRaejeva instalacija sestavljena iz serije zabojnikov, v katere bodo obiskovalci vstopili in kjer se bodo njihova telesa pripravila za rigorozno okolje brez gravitacije. »Astronavti, ki se vrnejo nazaj na zemljo trpijo za ekstremno osteoporozo, saj v vesolju ni gravitacije za kosti. Ideja instalacije je ljudi postaviti pod varovalne prezračevalnike in počasi izsesati zrak iz zabojnika okoli njih.

Avtomobili bodo mutirali

Meje – prihodnost mobilnosti« | Avtor: MINI MINI
Eksperimentalno oblikovanje Alexandre Daisy Ginsberg bo raziskovalo genetično snovana vozila, ki nastajajo iz živih materialov. Ginsbergova pravi, da bi se lahko sintetični biološki avtomobili s popravljanje razvili in mutirali tako, da bi postali boljše prilagojeni svojemu okolju, tako kot živi organizmi. "Moj koncept se vrti okoli 'popravljive ekologije'", razlaga. "Bi bili avtomobili, ki se jih popravlja v vročih okoljih, drugačni od avtomobilov, ki se jih popravlja v onesnaženem mestu ali od avtomobilov, ki se jih popravlja v vlažnem okolju?"

Projiciranje na očesno mrenico

Raziskava oblikovalca in filmskega ustvarjalca Keiichija Matsude raziskuje možnosti povečanje realnosti, ki bi lahko bile uporabljene za uveljavitev digitalnih prometnih informacij in cestnih oznak v fizičnem svetu. Trenutno je povečana realnost omejena na uporabo fizičnega vmesnika, kot je recimo tablica ali naglavnega pripomočka, kot so Googlova očala. Matsuda verjame, da se bo to spremenilo. "Seznanjen sem z nekaterimi projekti, ki se odvijajo v tem trenutku in se osredotočajo na revolucioniranje te vrste procesov," pravi. "Ljudje vidijo kontaktne leče kot v nekakšno obliko projiciranja tega digitalnega prekrivanja sveta; naslednji velik dosežek je projiciranje neposredno na očesno mrežnico."

Zračne blazine bodo odvečne

Meje – prihodnost mobilnosti« | Avtor: MINI MINI
Britanski umetnik, oblikovalec in izumitelj Dominic Wilcox predvideva, da bodo v prihodnosti popolnoma avtomatiziranih, računalniško nadzorovanih vozil, varnostne zračne blazine in zmečkljive cone postale odvečne. Zakaj torej ne bi zgradili kompliciran avtomobil z barvanim steklom? Varni avtomobili prihodnosti brez voznika bodo osvobodili oblikovalce, saj bodo lahko ustvarili radikalno drugače oblikovane avtomobile; take, v katerih lahko ljudje samo sedijo ali spijo, medtem ko jih vozilo odpelje do njihove izbrane destinacije. "Sam sem bil resnično navdušen nad okni iz barvanega stekla Durhamske katedrale," razlaga. "Pomislil sem: Zakaj tega ne uporabljamo v sodobnem oblikovanju? Tako se sedaj malo učim o izdelavi stekel in poskušam ugotoviti, kako bi lahko izdelali avtomobil prihodnosti z barvanim steklom." Dominic pravi, da ga zanima tehnologija, ker "je najbližje magiji".

3D figurice bodo komunicirale z voznikom

Meje – prihodnost mobilnosti« | Avtor: MINI MINI
Britansko-kolumbijski umetnik Matthew Plummer-Fernandez predstavlja znane majhne figurice za armaturno ploščo kot osebne, 3D natisnjene spremljevalce, ki bi med vožnjo komunicirali z voznikom. Idejo je navdihnila praksa lepljenja majhnih figuric, ki prinašajo srečo, v armaturne plošče avtomobilov. "Avatarji bi imeli osebno vez z voznikom," razlaga. "Bili bi nekaj, kar bi ljudje kupili kot izdelek ali storitev, ko pa bi se razvila vez, bi postavili njihovi ljubljenci. Tudi ko bi ljudje zamenjali vozilo, bi avatarji odšli z njimi, saj bi jih lahko postavili tudi v novo vozilo."

3D pogled na okolico

Arhitektka Pernilla Ohrstedt bo oblikovala MINI razstavni prostor na designjunction in v okviru tega predstavila svoj pogled na prihodnosti potovanja. Pernilla predvideva, da bodo bili naši avtomobili kmalu sposobni zbirati natančne 3D skenirane podobe okolice. Tako bo raziskovala, kako bi lahko to uporabili za izgradnjo 3D kart naših mest v realnem času. "Lahko že gremo na Google Eart in si ogledamo turistične destinacije," pravi. "Lahko si predstavljamo, da bomo v prihodnosti potovali po virtualnem svetu, namesto po fizičnem, saj bo le-ta skeniran v visoki resoluciji."

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.