Šport
28 ogledov

Streljaj od epskega spopada

rafael nadal roger federer EPA
Rafael Nadal in Roger Federer sta vsak po eno zmago oddaljena od prvega srečanja v finalih grand slamov po skoraj šestih letih.

Oba glavna akterja enega največjih športnih rivalstev v zgodovini - Roger Federer in Rafael Nadal - sta se uvrstila v polfinale uvodnega grand slama nove sezone za OP Avstralije v Melbournu.

Nadal se je v četrtfinalu v treh nizih (6:4, 7:6(7), 6:4) oddolžil Milosu Raonicu za poraz izpred dveh tednov v Brisbanu, Federer pa je prav tako v treh nizih (6:1, 7:5, 6:2) odpravil presenečenje turnirja Mischo Zvereva, ki je na svoji poti do četrtfinala izločil prvega nosilca Andyja Murrayja.

Nadal in Federer za 35. medsebojni obračun in prvega po letu 2015 potrebujeta vsak po eno zmago. Španec si za pripravo pred morebitnim srečanjem z večnim rivalom ne bi mogel izbrati boljšega nasprotnika, saj se bo pomeril z Grigorjem Dimitrovim, ki se ga zaradi značilnosti njegove igre drži vzdevek ''baby Federer''. Švicar bo za šesti finale v Melbournu in prvega po letu 2010 moral premagati rojaka Stana Wawrinko, zmagovalca OP Avstralije iz sezone 2014.

Razplet teniškega turnirja v Melbournu, ki predstavlja prvi vrhunec nove sezone, je nekoliko presenetljiv, saj ne Nadal ne Federer nista veljala za prva favorita. Na stavnicah je pričakovano najvišje kotiral branilec naslova in šestkratni zmagovalec Novak Đoković, ki ga je v drugem krogu šokiral Denis Istomin.

Status drugega favorita je imel Murray, ki je v osmini finala presenetljivo izgubil proti Zverevu. Uspeh Nadala in Federerja je še bolj presenetljiv tudi zato, ker sta zaradi težav s poškodbami oba predčasno končala lansko sezono. Švicar se je poslovil že julija po porazu v polfinalu Wimbledona, Španec pa je vztrajal do oktobra, ko je naposled spoznal, da bo poškodbo zapestja lahko pozdravil le z mirovanjem.

Federer se je pred OP Avstralije udeležil le ekipnega tekmovanja Hopman Cup, ki pa zaradi ekshibicijskega pridiha ni podal realne slike o njegovi formi. Nadal je sezono začel z zmago na pripravljalnem turnirju v Abu Dabiju, dobro pa je igral tudi v Brisbanu, kjer ga je izločil Raonic.

rafael nadal roger federer | Avtor: EPA EPA


Če bosta oba uspešna v polfinalu, se bosta prvič po skoraj šestih letih spet srečala v finalu velikega turnirja. Nazadnje sta v finalu grand slama igrala na OP Francije leta 2011. 

Nekdaj redna udeleženca zaključnih faz največjih turnirjev sta se pomerila v rekordnih osmih finalih na grand slamih, izid pa je 6-2 v korist Nadala, ki je dobil tudi zadnjega v Parizu. Federer je Španca v finalu grand slama nazadnje premagal leta 2007, ko je po petih nizih osvojil šesto krono v Wimbledonu.

V medsebojnih dvobojih (ATP Tour in grand slami) prepričljivo vodi Nadal (23-11), a zadnjega v Baslu pred dvema letoma je dobil Federer, ki kljub temu, da bo letos dopolnil 36 pomladi, v Melbournu igra kot prerojen. Fanta imata tudi v deželi tam spodaj bogato zgodovino. Leta 2009 sta igrala v finalu, v letih 2012 in 2014 pa polfinalu. Vse tri dvoboje je dobil Nadal.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.