Slovenija
28 ogledov

Raje bodo molčali o tem, koliko denarja so pripravljeni plačati

Prelepljen avtobus Saša Despot
Ljubljanski potniški promet pripravlja javni razpis za nakup osmih novih prevoznih sredstev. Treh na električni in petih na dizelski pogon.

Potnike po Ljubljani in bližnji okolici bo predvidoma že letos prevažalo osem novih avtobusov, ki jih namerava že v kratkem zato nabaviti Ljubljanski potniški promet (LPP).

Med drugim se bodo potniki vozili še na treh enojnih električnih avtobusih in petih enojnih dizelskih avtobusih, ki bodo zadolženi za linijski prevoz. LPP bo nova vozila iskal z javnim razpisom, koliko denarja pa so pripravljeni nameniti za ta nakup, pa zaenkrat še ne želijo izdati. Kot namreč poudarjajo, se želijo izogniti morebitnim prilagoditvam cen možnih dobaviteljev, ki bodo sodelovali na javnem razpisu za nakup omenjenih vozil.

Poleg nakupa avtobusa se bodo lotili tudi prenove

Nakup novih, dodatnih avtobusov pa ne bo edina finančna investicija, ki čaka LPP v letošnjem letu. To javno podjetje namreč načrtuje tudi ureditev dodatnih prostorov potniškega centra na Slovenski cesti in namestitev prikazovalnikov prihodov.

Najprej nameravajo na LPP med drugim dokupiti še sosednje prostore v objektu, kjer LPP že deluje. S tem nameravajo zlasti zadostiti potrebam okoli 40.000 dijakov in študentov, ki pridejo po avtobusne vozovnice predvsem avgusta, septembra in oktobra. Nove prostore bodo uredili tudi za elektronsko vlaganje vlog dijakov in študentov.

Vse skupaj pa bo LPP stalo okoli 70.000 evrov. Okoli 190.000 evrov pa bodo plačali tudi za poglobitev delovnih jaškov v mehanični delavnici. V voznem parku imajo trenutno 90 odstotkov nizkopodnih avtobusov, omenjene jaške pa so zgradili še pred njihovim nakupom.

Nekaj denarja bodo porabili tudi zato, da bodo 90 obstoječim, že delujočim prikazovalnikom  prihodov avtobusov letos dodali še prikazovalnike na postajališčih Jarše, Tacen, obračališču Ježica in na novih postajališčih na Slovenski cesti.

Spremenjene bodo tudi linije

Spremembe oziroma novosti se obetajo tudi pri linijah mestnega avtobusnega prometa. Na LPP pravijo, da preučujejo možnosti, da bi linija 8 ponovno potekala do Brnčičeve, vendar pa bi po njej vozili le enojni avtobusi. Po novem namreč avtobusi na liniji 8 vozijo med Gameljnami in P+R Ježica, do Brnčičeve pa vozi linija 26.

Preusmeritev linije 8 je bila načrtovana zaradi dvakratnega prečkanja avtobusov preko železniške proge, z uvedbo linije 26, na kateri vozijo enojni avtobusi, pa lažje prilagajajo vozne rede, poleg tega pa nimajo več težav z okvarami na zglobih vozil. Kljub temu zaradi želje potnikov razmišljajo o ponovni spremembi.

Sicer pa na LPP načrtujejo tudi spremembo linije 21, ki vozi med Beričevim in Ježico, in sicer bi jo radi podaljšali do Gameljn. Linija bo predvidoma potekala po trasi Beričevo-Šentjakob-Nadgorica-OŠ Maksa Pečarja-Pot v Smrečje-Rogovilc-P+R Ježica-Spodnje Gameljne-Gameljne, njena uvedba pa je predvidena v prvi tretjini letošnjega leta.

 

 

Komentarjev 1
  • jons 20:50 19.februar 2015.

    Nove prostore bodo uredili tudi za elektronsko vlaganje vlog dijakov in študentov????Upam, da ne bodo pozabili položiti tudi kablov za mobilno telefonijo