Zdravje > Otrok
61 ogledov

Raje ne uporabljajte olja

Postelja Profimedias
Masaža za dojenčke je med mladimi starši vse bolj priljubljena, saj velja za zelo koristno. A raje ne uporabljajte olja ...

Britanski strokovnjaki so v raziskavi s 600 zdravimi djenčki že pred časom dokazali, da masaža pomaga pri boljšem spancu. Dojenčki, ki so jih starši redno masirali, so tudi manj jokali. Strokovnjaki so to pojasnili s tem, da masaža pomaga pri zmanjševanju ravni hormona, ki povzroča stres, uravnava pa tudi izločanje melatonina, ki je ključen za uravnavanje spanca.

Brez primernih raziskav 

Kljub temu pa britanski strokovnjaki z Univerze v Manchestru opozarjajo, da lahko masaže dojenčka z oljem povečajo tveganje za kožne ekceme in druge težave s kožo, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. To velja tudi za čisto naravna olja, kot je denimo oljčno olje. 

Strokovnjaki so še pred raziskavo opozarjali, da ni bilo narejenih primernih raziskav, ki bi dokazovale, da sta olivno ali sončnično olje primerna za dojenčkovo kožo. Zato so to preizkusili na 115 novorojenčkih. Razdelili so jih v tri skupine, v eni so starši novorojenčke masirali z olivnim oljem, v drugi s sončničnim, v tretji pa niso uporabljali olja.

Po 28 dneh so analizirali strukturo kože in ugotovili razlike med skupinami. V skupinah, kjer so dojenčke masirali z olji, se je otrokom lipidna struktura kože razvijala počasneje. Ta pa služi kot pregrada, ki ščiti kožo pred zunanjimi vplivi. Po mnennju strokovnjakov to pomeni večje tveganje za težave s kožo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.