Slovenija
33 ogledov

"Rajko Kenda naj odstopi!"

Rajko Kenda Saša Despot
Starši otrok s posebnimi potrebami so zahtevali odstop strokovnega direktorja Pediatrične klinike Rajka Kende zaradi izjav, s katerimi je, kot trdijo, njih in otroke primerjal z zaporniki. Vodstvo UKC mu je stopilo v bran.

Izjave Rajka Kende so povezane s televizijskim prispevkom o starših deklice s cerebralno paralizo, ki so se pritožili na odločitev strokovne komisije, zaradi katere so ostali brez 600 evrov delnega plačila za izgubljeni dohodek in 100 evrov dodatka na delo. Kenda je odgovarjal tudi na očitke nekaterih staršev otrok s posebnimi potrebami, češ da strokovna komisija namenoma odloča v škodo otrok in s tem ščiti plačnika.

Kenda vztraja, da je pojasnil zgolj to, da zdravniška komisija odloča po strokovnih kriterijih in da nima pravice ocenjevati socialnega statusa družin. "Da bi kar najbolj razumljivo pojasnil razliko med osebnim prepričanjem (subjektivno percepcijo) in formalno neoporečno strokovno odločitvijo, sem ta 'razkol' v dojemanju ponazoril s takrat (in še posebej tisti dan) zelo aktualnim dogajanjem na Dobu: na eni strani pravnomočna sodba, na drugi pa ljudje, prepričani, da se jim dogaja krivica," v pismu pojasnjuje Kenda.

Tudi v vodstvu UKC Ljubljana so prepričani, da je iz konteksta povsem razumljivo, da Kenda "nikakor ni primerjal otrok s posebnimi potrebami in njihovih staršev z zaporniki, kaj šele, da bi sebe prepoznal kot ječarja".

Kot so še pojasnili, je Kenda danes predstavnike staršev osebno sprejel in se jim z obžalovanjem, da so njegove besede sprejeli s prizadetostjo, osebno opravičil.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.