Slovenija
44 ogledov

Rak je na prvem mestu

Grafika Žurnal24 main
Bolnih vedno več. Breme raka bo vse večje. Ta bolezen predstavlja grožnjo za celoten zdravstveni sistem.

"Glavni vzrok umrljivosti so bile vedno kardiovaskularne bolezni, zadnji podatki za Slovenijo in še tri evropske države pa kažejo, da je pri moških na prvem mestu vzrok rak,” opozarja koordinator Državnega programa obvladovanja raka Branko Zakotnik. Pri ženskah je rak na drugem mestu.

Že osmi na lestvici

Slovenija po obolevnosti za vsemi vrstami rakov razen za kožnim ni več v sredini lestvice 40 držav Evrope, ugotavlja predsednica Zveze slovenskih društev za boj proti raku Maja Primic Žakelj. “Po ocenah za lani smo počasi priplezali na osmo mesto,” pravi in dodaja, da so pred nami razvitejše severne in zahodne države, kot so Danska, Norveška in Francija. Po njenih besedah smo tudi po umrljivosti za rakom na osmem mestu, a nas v tem primeru prehitevajo predvsem vzhodnoevropske države.

“Problem v državi in tudi v Evropi je, da se zbolevanje za rakom še vedno povečuje. Slovenci se staramo in rak je pretežno problem starejših ljudi,” še pravi Primic Žakljeva. Breme te bolezni bo po njenih ocenah vedno večje: “To ni grožnja samo za posameznika, ampak za celoten zdravstveni sistem.”

Po podatkih novega letnega poročila registra raka, ki so ga predstavili ob začetku tedna boja proti raku, je med otroki do 19. leta od rakov še vedno najpogostejša levkemija. Med mladimi od 20. do 34. leta je najpogostejši rak na modih, na splošno pa je pri moških najpogostejši rak prostate in pri ženskah rak dojke.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.