Slovenija
460 ogledov

"Rakavi bolniki so nenehno izpostavljeni manipulacijam"

Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki Ljubljana 02.10.08, onkoloski institut, bolniki, pacijenti, cakalnica, zdravniki
Bolnikov, ki zaradi nestrokovne in pogosto šarlatanske prakse opuščajo onkološko zdravljenje, je veliko preveč, pravijo na Onkološkem inštitutu.

"Na Onkološki inštitut  je bil konec novembra v zelo slabem stanju sprejet bolnik z razsejanim rakom debelega črevesja. Ob postavitvi diagnoze raka je bilo pri njem septembra letos indicirano ustrezno specifično onkološko zdravljenje, za kar pa se gospod ni odločil. Takrat je bil sicer v zadovoljivem funkcionalnem stanju, onkološko zdravljenje pa bi verjetno dobro prenesel. Namesto onkološkega zdravljenja je sprejel odločitev za postenje z tako imenovano Breussovo dieto," razlagajo na Onkološkem inštituti (OI).

Bolnik shujšal za 27 kilogramov

"V slabih dveh mesecih od postavitve diagnoze se je pri njem splošno stanje zaradi hude izstradanosti, dehidracije in elektrolitskih ravnovesij, poslabšalo do te mere, da onkološko zdravljenje ni več mogoče. V tem kratkem času je shujšal za 27 kilogramov, izgubil je več kot polovico funkcionalne mišične mase, kar po dostopni literaturi niti ni več združljivo z daljšim preživetjem," glede bolnika pravijo na OI. S tem primerom skušajo opozoriti na v zadnjem času spet pogostejše objave v različnih medijih in spletnih forumih glede učinkovitosti tako imenovane Breussove diete v boju proti raku.

Dve skupini bolnikov

Na OI pravijo, da zgoraj omenjeni bolnik ni edini bolnik, ki je zaredi te diete zavrnil onkološko zdravljenje. "Teh bolnikov je žal več oziroma preveč," pravi Nada Rotovnik Kozjek, vodja ambulante za klinično prehrano na OI. Raziskave o tem, koliko je bolnikov, ki se raje odločijo za alternativno zdravljenje in kaj se z njimi dogaja, na OI nimajo, menijo pa, da bi jo bilo nujno narediti.

"Gre za zelo različne bolnike. V grobem lahko bolnike, ki se odločijo za to vrsto prehranjevanja,
razdelimo v dve skupini. Nekateri bolniki pridejo na onkološki inštitut potem, ko so se sami lotili raka s tem načinom "terapije" in so pri tem neuspešni. Vedno jim poskušamo pomagati, pri nekaterih je ob strokovni prehranski podpori zdravljenje nato tudi uspešno. Drugi bolniki se tega pristopa oprimejo pri napredovali rakasti bolezni, ko zdravljenje z zdravili ni več možno. Nekateri med njimi se nato vrnejo na OI v stanju zelo napredovale kaheksije in mnogi umrejo v bolnici," razlaga Rotovnik Kozjekova..

"Odgovornosti ne prevzame nihče"

Med vsemi alternativnimi metodami za katere se odločajo bolniki z rakom, so v ospredju postenje različnih vrst in diete, ki izključujejo razna hranila ali živila. "Alternativni zdravilci bolniku mnogokrat izrecno prepovejo, da bi zdravniku povedal njihovo ime," pravi Rotovnik Kozjekova.

"Nesprejemljivo je, da za stradanje ljudi, ki podležejo zavajajočim in včasih fanatičnim ter strokovno neutemeljenim obljubam, nihče ne prevzema odgovornosti. Ti ljudje so na koncu prikrajšani za optimalno onkološko zdravljenje in končajo svoje življenje mnogo prezgodaj ob nemočnem spremljanju vpletenega zdravstvenega tima v tem terminalnem obdobju," pravijo na Onkološkem inštitutu.

Bolnikom obljubljajo nemoče

Manipulacijam in nestrokovnim ter zavajajočim nasvetom o prehrani so bolniki z rakom izpostavljeni nenehno, opozarjajo onkologi. "Kljub dejstvu, da obstajajo dobra in učinkovita strokovna načela za prehrano bolnikov z rakom, je v Sloveniji moč zaslediti različne nestrokovne in velikokrat šarlatanske prakse, ki so javno dostopne in obljubljajo bolnikom, ki se borijo za svoje življenje, nemogoče. Velikokrat omenjene nestrokovne prakse obljubljajo ozdravitev vseh prisotnih bolezni v človeškem telesu na podlagi postenja in klistiranja, kar pa je neresnično in zavajajoče."

Komentarjev 8
  • mph 17:14 23.januar 2015.

    To, kar je dobila, je očitno potem za naše šarlatanstvo ali šamanstvo, ker kar sem bral ni šlo samo zato, da trenutno ni plačljivo ali implementirano kje pri nas, ampak je "uradna" medicina precej skeptična. In to v ničemer ne ...prikaži več spremeni mojega poznavanja teh ljudi, en je bil kar dober znanec, ki so vsaj skoraj brez večjih problemov le preživeli precej dlje. Brez skrbi pa drugače, kot je zame farmacija neke vrste mafija, je to postala tudi alternativa, da prav v vsako neumnost (beri npr. homeopatijo) ne verjamem.

  • francek 12:49 23.januar 2015.

    Kako pa za svoje napake odgovarjajo bogovi v belem?

  • smrekar1 12:48 23.januar 2015.

    Tisto z zdravnico na kitajskem je manipulacija na kubik. Namreč ni dobila nobenega alternativnega zdravljenja, temveč eksperimentalno biološko zdravilo. Dobiva nekaj, kar bo čez nekaj let (upamo) standardno zdravljenje njene bolezni. Pa ne zaradi neke magije, ampak zaradi znanosti, oz. ...prikaži več če že hočeš "uradne" medicine. Samo šarlatani to potem prodajajo kot alternativo, ker hočejo pristaviti svoj lonček.