Svet
120 ogledov

Blamaža Severne Koreje ob izstrelitvi rakete

Severnokorejska raketa EPA
V nedeljo zjutraj je Severna Koreja z vzhodne obale izstrelila raketo, ki pa jo je kmalu po izstrelitvi razneslo. Izstrelitev je sporočilo ameriško tihomorsko poveljstvo, potrdilo pa tudi poveljstvo oboroženih sil Južne Koreje. Za danes so sklicali izredno sejo Sveta za nacionalno varnost.

Ameriška vojska poroča, da je raketo razneslo kmalu po izstrelitvi. Do incidenta, ki predstavlja novo kršitev resolucij Varnostnega sveta ZN je prišlo nekaj ur pred pristankom podpredsednika ZDA Mika Pencea v Seulu kamor je odletel na pogovore o obnašanju Severne Koreje.

Bela hiša je sporočila, da so Pencea seznanili z izstrelitvijo in je v stiku s predsednikom ZDA Donaldom Trumpom, ki je že pred dnevi proti Severni Koreji napotil bojno skupino okrog letalonosilke Carl Vinson.

V soboto razkazovali nove rakete

Severna Koreja je raketni poskus opravila kljub pozivom njene najpomembnejše zaveznice Kitajske, ki ji je takšno obnašanje odsvetovala. Mednarodna javnost je pričakovala, da bo severno-korejski diktator Kim Jong Un v soboto ob praznovanju 105. obletnice rojstva ustanovitelja komunistične države Kim Il Sunga ukazal še kakšen nov jedrski poskus, vendar pa je v soboto potekala le parada na kateri so razkazovali tudi nove rakete.

Severna Koreja | Avtor: EPA EPA

Po podatkih ameriške vojske to, kar je bilo izstreljeno v nedeljo, ni bila medcelinska raketa, grožnje režima v Pjongjangu z napadom na ZDA pa glede na ponesrečen poskus še nekaj časa ne bodo uresničljive. Severna Koreja je iz iste regije v začetku meseca izstrelila raketo, ki je zmogla okrog 60 kilometrov nakar se je začela nenadzorovano vrteti in je padla v morje.

Rakete daljšega dometa ne letijo tako, kot bi morale

Obrambni minister ZDA Jim Mattis je sporočil, da se predsednik Donald Trump in njegova vojaška ekipa zavedajo neuspešnega raketnega preizkusa, vendar pa predsednik nima nobenega dodatnega komentarja. ZDA bodo sedaj najprej skušale ugotoviti kaj natančno je Pjongjang izstrelil iz mesta Sinpo.

Severna Koreja ima na voljo številne raketne izstrelke kratkega dosega na katere lahko namesti jedrsko orožje. Ima oziroma razvija tudi rakete srednjega in dolgega dosega, vendar te še ne letijo tako kot bi morale.

Nedeljska izstrelitev naj bi bila kljubovanje predsedniku Trumpu, vendar za zdaj pomeni le veliko blamažo po sobotnem razkazovanju moči.

Komentarjev 11
  • jozicamurn 21:45 17.april 2017.

    Srebrenica je bila zrežirana z zločinci Clinton in Naser Orić ter Izetbegovićem. Torej zopet ena od fake news, da bi napadli in demonizirali Srbijo potem pa se javijo domnevne žrtve na listi, ki so še žive in da jim ni ...prikaži več jasno kako so prišli na to fake spominsko ploščo, medtem ko "matere Srebrenice" propagandno jokajo za vehabistično Savdijsko Arabijo in Turčijo, da naj bi bil tam storjen zločin. Vsi vemo kako je bilo tam in kdo je ponoči pobegnil in pobijal Srbe in Hrvate po okolišnjih vaseh in se vrnil v zavarovano območje.

  • jozicamurn 18:30 17.april 2017.

    Lahko spravijo na kolena tega osla, ampak upam da bo osel dobro brcnil nazaj, da bo vidna velika rana na tem zaničevalnemu arogantnemu volku :)

  • privat 08:26 17.april 2017.

    to je samo začetek upora..prvi korak je vedno majhen! čas velesil se je začel istekati! videli smo demokracijo v srebrnici in to res ni bil korak "poštene politike"