Svet
42 ogledov

Raketo razneslo 6 sekund po izstrelitvi

izstrelitev rakete antares
1/3
EPA
Na izstrelišču v Virginiji je razneslo brezpilotno raketo antares podjetja Orbital Sciences, ki bi morala na Mednarodno vesoljsko postajo ISS ponesti več kot dve toni materiala. Poškodovanih ni bilo.

Tiskovni predstavnik ameriške vesoljske agencije Nasa Rob Navias je sporočil, da v tovoru vesoljskega plovila cygus ni bilo nič takšnega, kar bi bilo nujno potrebno šesterici astronavtov na Mednarodni vesoljski postaji (ISS). Med njimi so trije Rusi, dva Američana in in Nemec. V sredo bo proti ISS poletela ruska oskrbovalna raketa.

Nesreča je hud udarec za podjetje Orbital Sciences, ki ga je Nasa po upokojitvi raketoplanov izbrala za dostavo tovora na ISS skupaj s podjetjem SpaceX. Slednje je bilo pred kratkim izbrano, da skupaj z Boeingom izdela plovilo, ki bo leta 2017 sposobno na ISS peljati tudi človeško posadko.

Astronavti lahko trenutno na ISS potujejo le z ruskimi raketami sojuz, kar za Naso predstavlja velik strošek. O nesreči je bil obveščen tudi predsednik ZDA Barack Obama, ki spremlja razvoj dogodkov.

Ne vedo še, kaj je šlo narobe

Raketa antares je eksplodirala na izstrelišču na otoku Wallops v zvezni državi Virginia v torek zvečer le šest sekund po izstrelitvi, ki je bila prestavljena s ponedeljka na torek, ker je v zavarovano območje morja okrog otoka priplula jadrnica.

Pred izstrelitvijo nihče ni opazil nobenih težav. Nekdanji astronavt in izvršni podpredsednik podjetja Orbital Sciences Frank Culbertson je uvodoma izjavil, da se takšne stvari v tem poslu pač dogajajo in podjetje si bo opomoglo. Zdaj je prva naloga ugotoviti, kaj je šlo narobe. Orbital Sciences je doslej opravila tri uspešne misije na ISS.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.