Vizita za živali > Novice
6315 ogledov

Rastlina zdravih in okusnih plodov

Okra Profimedias
Njeno uživanje priporočajo predvsem nosečnicam, saj vsebuje tudi folno kilino. Lahko jo posadite na vrtu in si zagotovite sveže plodove.

Okra ali bamija (Abelmoschus esculentus) je stročnica, ki izvira iz območja Etiopije v Afriki. Poznamo jo tudi pod imeni Jedilni oslez, v Braziliji ji pravijo quaibo, v arabskih deželah pa kar bamya. Rastlina zraste v višino tudi dva metra, zato ji moramo na vrtu zagotoviti dovolj prostora. Ni zahtevna in odlično prenaša sušo. 

Vir folatov in karotena 

Njeni užitni stroki so dolgi tudi do dvajset centimetrov, so zdravi in vsestransko uporabni. Je primerna za vse, ki skrbijo za postavo, saj sto gramov okre vsebuje le okoli trideset kalorij, poleg tega je bogata z vitaminom B1 in vitaminom C, je dober vir karotena in folatov, zato je priporočljiva za nosečnice. "Folati ali folna kislina so še posebej pomembni za nosečnice in ženske, ki načrtujejo nosečnost, saj ima pomembno vlogo pri normalnem razvoju nevralne cevi pri otroku," pojasnjujejo na Inštitutu za nutricionistiko Nutrisu. Nezadosten vnos lahko namreč povzroči nepravilnosti pri razvoju. 

Okra | Avtor: Profimedias Profimedias
Mlade plodove jemo lahko tudi surove, uporabljamo jo lahko v lončnicah, pri zelenjavnih jedeh, kot prilogo, v solati, užitna so celo semena prezrelih plodov, ki jih ponekod prepražijo in uporabijo za okusen nadomestek kave. V vrtu ji namenite več prostora, med eno in drugo rastlino naj bo vsaj pol metra razmaka. Poskrbite tudi za oporo, saj se lahko ob močnejšem vetru tudi zlomi. Pred setvijo semena namočimo, posejemo pa jo približno 2,5 centimetra globoko. Raste zelo hitro, saj boste prve plodove lahko pobirali že po dveh mesecih, najbolje je, da jih pobirate kar sproti in s tem spodbujate rast novih plodov. Pobirajte jih po okusu, lahko že v velikosti štirih centimetrov. Takšne lahko le narežete, posolite in pojeste. Priporočljivo je tudi rezanje vrha rastline, da se razrase še v širino. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.