Zdravje > Aktualno
1836 ogledov

Rastline, ki odganjajo komarja

Tigrasti komar Profimedias
Tigrasti komar se je razširil v vse urbane predele in postaje vse bolj nadležen. Pri MOL zato pozivajo k ureditvi okolice, kjer naj ne bo zastajajoče vode, svetujejo pa tudi posaditev določenih vrst rastlin, ki odganjajo komarje. Nekaj sadik bodo danes razdelili med meščane.

Mestna občina Ljubljana bo v okviru kampanje Rokavice gor!, ki je namenjena ozaveščanju prebivalcev o škodljivosti invazivnih tujerodnih vrst, letos posebno pozornost namenila tigrastemu komarju. 

Delili bodo sadike

"Tigrasti komar se je razširil v vse urbane predele mesta in postaja meščanom zelo nadležen ter vpliva na kakovost življenja v našem mestu," so zapisali na spletni strani. 

V sklopu kampanje bodo organizirali celodnevne preventivne izobraževalne dogodke. Eden od njih bo danes med 10. in 18. uro zraven parkirišča trgovine Mercator na Prušnikovi ulici. "S seboj prinesite odsluženo posodo iz keramike, plastike ali kovine, mi pa vas bomo nagradili s sadiko zelišča, ki odganja tigraste komarje," vabijo pri MOL. "Prejeli boste tudi kakovosten kompost, ki nastane v Regijskem centru za predelavo odpadkov na Barju iz ločeno zbranih bioloških odpadkov." Poskrbeli bodo tudi za enostavnejša popravila vrtnega orodja. 

Ureditev okolice

Poudarjajo, da je najučinkovitejše sredstvo v boju zoper tigrastega komarja preventiva. "Tigrasti komar je slab letalec, ki preleti le do 200 m, zato je njegovo življenjsko okolje zelo omejeno," poudarjajo in svetujejo: 

- da imate okolico hiše pospravljeno in na prostem ne puščate nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja
- ne pustite, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje
- več kot nekaj dni zunaj ne puščajte nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač
- ne praznite podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke
- redno čistite žlebove, sode in rezervoarje
- skrbite za vodnjake in ribnike

Posadite rastline

Pomagalo bo tudi, če boste na vrt ali v lončke posadili naslednje rastline, ki odganjajo komarje:

- roženkravt (Pelargonium radens)
- šetraj (Satureja montana, S. liburnica)
- žajbelj (Salvia officinalis)
- timijan (Thymus vulgaris)
- meto (Mentha x piperita, Nepeta cataria)
- meliso (Mellisa officinalis)
- baziliko (Occimum basilicum)
- koper (Anethum graveolens)
- komarček (Foeniculum vulgare)

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.