Zdravje > Prehrana
1875 ogledov

Rastlinska smetana ne obstaja

stepanje smetana Profimedias
Smetana ne more biti rastlinska, sporočajo z zveze potrošnikov

"Naziv rastlinska smetana se mi zdi zavajajoč, saj nekateri izdelki poleg mlečnih beljakovin vsebujejo tudi posneto mleko v prahu. Kaj o tem menite vi?" se je na Zvezo potrošnikov Slovenije obrnila potrošnica, ki zaradi zdravstvenih razlogov ne sme uživati mleka in mlečnih izdelkov: "Zaradi tega zavajajočega imena sem že imela težave," je zapisala.

Smetana je mlečni izdelek in ne rastlinski

"Rastlinska smetana ne obstaja, zato je označevanje in predstavljanje izdelka s tem imenom protizakonito in zavajajoče," odgovarjajo na ZPS in dodajajo, da je na naših trgovskih policah kar nekaj izdelkov z imenom rastlinska smetana, ki pa to niso: "Smetana je vedno le mlečni izdelek, pridobljen iz mleka, mleko pa je lahko samo izloček mlečne žleze katere koli živali," pojasnjujejo." 

Obstaja rastlinska krema za stepanje

Na trgu je kar nekaj izdelkov, ki jih lahko stepamo, kot to lahko storimo s smetano. Poimenuje se jih lahko le z opisom, na primer, "rastlinska krema za stepanje," odgovarjajo na ZPS, kjer potrošnikom svetujejo, naj berejo deklaracije.

Omenjene rastlinski izdelki za stepanje so namreč lahko narejeni z dodanimi mlečnimi beljakovinami, kar je za tiste, ki so občutljivi na mlečno beljakovino ali pa laktozo, še kako pomembno: "V restavracijah in gostinskih obratih pa mora biti potrošniku na voljo jasno označen seznam alergenih snovi v obroku, pa tudi natakarji oziroma osebje mora biti seznanjeno z alergeni v vsaki jedi, da lahko potrošniku pravilno svetujejo," piše na spletni strani ZPS.   

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • Igor Đukanović 16:06 10.maj 2017.

    "Poštena zveza potrošnikov ne obstaja. Takšno ustanovo bi imenovali Društvo za zaščito potrošnikov. Vsaka zveza potrošnikov je finansirana iz proračuna in se briga le za interese večinskega dela prebivalstva." Hm, ZPS. Kako bi vam bil všeč takšen opis?