Šport
18 ogledov

Ratejeva na Portugalsko po odličje

Martina Ratej EPA
Slovenska rekorderka Martina Ratej, ki ima v lasti najboljši izid sezone na svetu v metu kopja, bo na čelu osemčlanske slovenske atletske reprezentance.

Evropski zimski pokal v metih bo na sporedu 14. in 15. marca v portugalskem mestu Leiria. V ekipi  so skoraj vsi najboljši slovenski metalci z izjemo Primoža Kozmusa.

Nastopili bodo še Barbara Špiler (kladivo), Veronika Domjan (disk), Blaž Zupančič (krogla), Matija Kranjc in Matija Muhar (oba kopje), Nejc Pleško in Klavdija Štravs (oba kladivo). Lani sta na tovrstnem tekmovanju, ki je bilo prav tako na Portugalskem, bron osvojili Ratejeva in Špilerjeva, Muhar je bil četrti, Domjanova pa peta.

Ratejeva si želi v Portugalskem osvojiti zlato, pričakuje pa najmanj uvrstitev med prve tri. "Želim ponoviti ali izboljšati dosežek s Ptuja in imeti tudi čim bolj konstantne mete. Pozimi smo res dobro delali in imama dobre osnove za polento sezono. Že lani sem imela na treningih take rezultate, kot letos, pa sem se poškodovala in potem na zimskem državnem prvenstvu vrgla 62 m. Gibljem se na podobnih izidih, kot lani, zato pričakujem ponovitev lanske sezone ali pa celo izboljšanje. Že lani sem si želela izboljšati državni rekord, tako da to ostaja cilj v novi sezoni," je pojasnila Ratejeva, lani druga za češko svetovno rekorderko Barboro Špotakovo v skupnem seštevku diamantne lige v njeni disciplini.

Konkurenca na evropskem pokalu bo podobna, kot lani, ko je osvojila bronasto medaljo. Vodja reprezentance Andrej Hajnšek, ki je tudi trener slovenske rekorderke v metu kopja, je dejal, da se Ratejeva dobro pripravljala, kar kaže tudi najboljši izid sezone na svetu, ki ga je dosegla na Ptuju (65,75 m). "Tudi osebnostno je zrasla. Dosežek s Ptuja sezone bomo skušali na Portugalskem še nadgraditi. Na Ptuju me je veselilo predvsem to, ker je imela vse šest metov tehnično zelo dobro izvedenih," je ocenil Hajnšek.

"Lani sem začel sezono na evropskem pokalu z 78 m in bil osmi, peterica pa je presegla 80 m. Mnogi poleti tega niso nadgradili in sem na evropskem prvenstvu vse omenjene premagal. Sam se za evropski pokal nisem posebej pripravljal, imel se le sprostilni teden. Če bi govoril pred časom, bi dejal, da bom že na tej svoji prvi tekmi na Portugalskem dosegel normo za svetovno prvenstvo. Potem pa so se pojavile težave s komolcem. Ne gleda na to pa bi moral sezono začeti s 77 metri. Prve tekme pa so še tipanje forme," je pojasnil Kranjc, lani finalist evropskega prvenstva v Zürichu.

Špilerjeva si je zaželela, da bi metala okrog 67, 68 metrov, ter da bi se znebila tekmovalne treme, ki jo je ovirala lani. Dobro pripravljenost je potrdila tudi mladinka Domjanova, ki je na Ptuju na DP popravila slovenski članski rekord na 53,54 m. Muhar je zimski del priprav prav tako ocenil kot dober in si tako kot Štravsova si želi popraviti osebni rekord, Zupančič pa se bo skušal čim bolj približati 18 metrom.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.