Slovenija
215 ogledov

Ravnatelj: Uredba je butasta

Šolarji Saša Despot
Osnovne šole. Ministrstvo ne dovoli pouka pred 7.30, zamika se jutranje varstvo. Avtobuse še usklajujejo. Starši. Jezni zaradi slabega obveščanja. Ravnatelji: Prvi dan improvizacija.

"Danes sem poklicala nekaj prijateljic in nobena ni vedela za spremenjen začetek pouka, pa smo teden pred začetkom šole. Vedo le tisti, ki so šli slučajno gledat na spletne strani šol," pravi mama, ki ima otroke vpisane na eno izmed novomeških osnovnih šol (OŠ). Ministrstvo za izobraževanje je konec junija spremenilo šolski koledar in tako po vsej državi prepovedalo začetek pouka v OŠ pred 7.30. Šole, ki imajo več vozačev, so zato v težavah.

Avtobusi še neznanka

Okoli 60 odstotkov učencev novomeške OŠ Bršljin k pouku prihaja z javnim prevozom. O spremenjenem urniku starše obveščajo na spletu. "Da bi vse potekalo lažje, bo prvi šolski dan potekal običajno. Tisti, ki ne bodo videli obvestila na spletu, bodo o tem obveščeni v ponedeljek," pojasnjuje tamkajšnja ravnateljica Martina Picek.

Predura, v kateri praviloma potekata dodatni in dopolnilni pouk, se bo po novem začela ob 7.30, prva ura rednega pouka pa 15 minut čez 8. uro. Na večini šol se bo pouk sicer začenjal šele 20 minut čez osmo. Temu se bodo prilagodili tudi avtobusi, a kdaj bodo vozili, večina šol še ne ve, saj morajo urnike uskladiti občine.

Prepozno obveščanje

"Večina šol je poslala spremenjene urnike, tako da zdaj usklajujemo šolske prevoze," pojasnjuje Tončka Novak z novomeške občine. "Prilagoditi bo treba tudi odhode iz šole, ki se bodo zamaknili. Prvi dan bo verjetno vse potekalo po starem," dodaja.

Jure Duh z novomeške občine opozarja, da mestnega prevoza vsaj do 1. januarja ne bodo spreminjali. "Učenci predstavljajo tretjino vseh potnikov. Ko smo izvedeli za to spremembo, je bil urnik že v tisku. Če popustimo njim, bomo otežili življenje drugim," pravi. Dodaja, da bodo skupaj s šolami vseeno proučili možnosti sprememb.

Izjeme jim niso dovolili

"Na naši šoli je toliko vozačev, ki so vezani na redne linije vlakov in avtobusov, da preprosto ne moremo spreminjati urnika. Pouk bomo začenjali pet minut pred osmo, predure pa prestavili na čas po pouku," pojasnjuje ravnateljica OŠ Bohinjska Bistrica Mojca Rozman. OŠ Gornja Radgona, kamor se najbolj oddaljeni učenci vozijo tudi 25 kilometrov, so ministrstvo zaprosili, da bi pouk vendarle začenjali prej. "Izjemo so zavrnili. Avtonomija šole je s tem onemogočena; ne razumem, zakaj vztrajajo pri tem," pravi ravnatelj te šole Dušan Zagorc.

Ne razumejo razlogov

"Ko je ministrstvo spreminjalo pravilnik o šolskem koledarju, te spremembe ni ravno resno argumentiralo," pravi glavni tajnik sindikata vzgoje in izobraževanja Branimir Štrukelj. "Starši na to odločitev ne morejo vplivati, bo pa ta zelo vplivala nanje," opozarja predsednik združenja ravnateljev OŠ Milan Rejc.

"Na naši OŠ Gorje bomo stvar reševali tudi tako, da bomo skrčili glavne odmore in bomo imeli na koncu le 15 minut zamika," pojasnjuje. Opozarja, da bo težava nastopila predvsem, ker se dlje v popoldan premikajo tudi obšolske dejavnosti. "Glede na to, da se moja služba začenja pozneje, mi bo to sicer odgovarjalo, ker bom lahko zjutraj s hčerkama preživela več časa. Ne vem pa, kaj bodo storili tisti, katerih otroci se v šolo vozijo in službe začenjajo zgodaj," pravi ena izmed ljubljanskih mam. "O spremembah nismo dobili niti enega namiga, pa nam bo to zelo spremenilo življenje," pa je ogorčena druga mama.

Komentar avtorice na to temo si lahko preberete TUKAJ.

Komentarjev 10
  • suzana.kos 19:49 28.avgust 2012.

    moj otrok hodi vsa leta k pouku, ki se začne ob 8.15...zdaj gre v sedmi razred... nikoli ni bilo težav s tem, sploh ne vem kaj bluzite...to, da imajo učitelji zlo veliko prostega časa in da se jim dobi po ...prikaži več 12-ti ali 13-ti domov, pa je itak znano....glavno, da Štrukelj brani pridobljene bonitete in delovna mesta... pa kaj če je kriza. kakšen demagog!!!!

  • mijaliza 12:43 28.avgust 2012.

    ja uredba je butasta, zakaj? Sestra je pričela pouk ob 7.00 pa je bila ob 14.00 konec samo v ponedeljek, drugače se je pa iz šole vračala ob 15.30....a je to normalo? Potem so pa tukaj še domače naloge, učenje ...prikaži več za teste.....in lahko gre samo spat, brez igranja in prostega časa....

  • flosar 12:22 28.avgust 2012.

    Krtina, smešni ste, fulmer, se popolnoma strinjam z vami. Pepe 007 ti spadaš verjetno k ta pametnim iz superministrstva in naj bodo tvoje misli blagoslovljene, to zares rabiš. Ja uredba je butasta, sprejeta ob nepravem času na nepravem mestu in ...prikaži več seveda ob neidentificirani pameti, kot rad reče obtoženi šef vseh teh kekcov, ki te uredbe sprejemajo zadnje leto. Ljudje! sram nas je..ne po svoji krivdi