Slovenija
16 ogledov

Protest proti razrešitvi ravnatelja

otrok pisanje šola test Shutterstock
Ravnatelji zahtevajo, da se odgovornost porazdeli, tudi na storilce nasilnega dejanja.

Združenje ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva ostro protestira proti uvedbi postopka za razrešitev ravnatelja OŠ Deskle, ki ga je svetu šole predlagal inšpektorat za šolstvo. Od ministrstva pa zahteva, da temeljito prouči zakonodajo in odstrani vso "birokratsko navlako", ki ovira delo šol, so sporočili iz združenja.

V medijih se že dva meseca vrti zgodba o nasilju v Osnovni šoli (OŠ) Deskle, ki jo vodi ravnatelj Vojko Simčič, ki je po navedbah združenja poznan kot miren in dober ravnatelj. Poudarili so, da se moramo zavedati, da je šola odraz in zrcalo družbe, zato ne moremo pričakovati, da bo tam sterilno vzdušje brez kakršnih koli konfliktov.

Šole imajo po navedbah združenja vzgojni načrt, s katerim poskušajo zagotavljati vzgojo za vse učence, kar je naloga in poslanstvo šole, v kateri obstaja trikotnik učenci, starši in učitelji.

Pravna stroka posegla v vzgojni proces

V združenju ugotavljajo, da je bil vzgojni proces v tej šoli prekinjen z zunanjim posegom pravne stroke, ki je v veliki meri "onemogočil nadaljnje vzgojno delovanje šole in vajeti brezkompromisno prevzel v svoje roke". "K vsemu skupaj so olje na ogenj prilili tudi mediji. Kot vidimo, je ogromno govora o odgovornosti ravnatelja, ne slišimo pa nič o storilcih nasilnega dejanja," so zapisali.

Ob tem spomni, da je zakonodaja od leta 1991 vso odgovornost za vodenje šole v celoti prenesla na ravnatelje. "Z leti je postala vedno bolj zapletena in nepregledna. Naloge ravnatelja so preobsežne, saj mora skrbeti za pedagoški proces in vse kar spada k vodenju podjetja, kar šole po trenutni zakonodaji so," so pojasnili. V primeru nepravilnosti, ki naj bi jih ugotovil inšpektorat, je ravnatelj lahko razrešen čez noč, brez pravih možnosti zagovarjanja svoje odgovornosti, opozarjajo.

Zahtevajo porazdelitev odgovornosti

Ob tem združenje zahteva, da se končno ustrezno porazdeli odgovornost vseh deležnikov v šolskem prostoru, in pričakuje enakopravno obravnavo vseh.

Ravnatelj OŠ Deskle Vojko Simčič je povedal, da sklepa sveta zavoda še ni dobil. Po nalogu inšpektorata za šolstvo pa mora do konca meseca odgovoriti na postavljene zahteve. Zdaj se mora skoncentrirati na to, da inšpekciji primerno odgovori, je dejal in dodal, da mu očitajo manjše napake, ki jih bodo "odpravili v hipu".

Komentarjev 3
  • 89943da6c76f273b8ff347bd3224d5d4e3bf388c 17:15 28.januar 2015.

    Če kaj ne štima, je vedno vodja tisti, ki je kriv. Saj ni nič narobe, če se kdaj pa kdaj koga zamenja. Bo pa naslednji rajši prej ukrepal tako, da ne bo prišlo do problemov. Če je imel zavezane roke ...prikaži več zaradi "prava in brikracije", bi pa lahko že prej ponudil odstop in povedal, da ne more delat tako, kot bi želel.

  • brencl47 16:46 28.januar 2015.

    Namesto, da bi mularija dobila nezadostno iz vedenja in ponavljala razred ali pa bila izključena iz šole, mora nič kriv trpinčeni učenec zamenjati šolsko okolje!V se to je produkt permisivne vzgoje, ki jo propagirajo b*b*ci na mninistrstvu za šolstvo ...prikaži več in raznoraznih komisijah. Že Gaber in podobni so naredili ogromno škode avtoriteti šolskega osebja!

  • dragec 13:55 28.januar 2015.

    Tu ni kriv ravnatelj, krivi ste vi ksenofobični, nacionalistični starši.