Slovenija
62 ogledov

"Razglednica iz Idrije leta 2018"

Idrija
1/9
Facebook
Idrijčani pozivajo vlado, naj ne dopusti, da se Idrija spremeni v jezero.

"Leto 2018: Razglednica iz nekdanjega rudarskega mesta Idrija, kjer sta nekoč stala prva slovenska realka in prvo gledališče na Slovenskem. Država Slovenija, ki tudi ne obstaja več, se je pred tremi leti odločila, da se bo odpovedala mestu, ki ga je Unesco leta 2012 skupaj s španskim Almadénom uvrstil na seznam svetovne kulturne in naravne dediščine." To je eden od zapisov jeznih Idrijčanov, ki jim vlada za letos še ni zagotovila proračunskih sredstev za vzdrževanje 200 višinskih metrov rovov nepotopljenega dela rudnika živega srebra v Idriji. Za 7. februarja, ko je predvideno odkritje plošče, posvečene vpisu Idrije na seznam Unesca, pripravljajo tudi manjši shod na mestnem trgu.

Župan v javnem pismu pozval vlado

Zanj vzdrževanje nepotopljenega dela rudnika bilo prvotno namenjenih 680.000 evrov, zaradi nevarnosti, ki bi ob tem ogrožale mesto, pa je idrijski župan Bojan Sever pozval vlado k premisleku.

Ukinitev vzdrževanja nezalitih rovov rudnika živega srebra, ki so skopani pod mestom Idrija, pomeni tudi ustavitev črpanja vode iz jame. Ta bi zato neovirano naraščala, brez črpanja pa se voda v jamskem prostoru dvigne 15 centimetrov na dan. To pomeni, da bi se 200 globinskih metrov do nivoja podtalnice voda dvigovala slaba tri leta.

Črpanje nujno za preprečitev ugrezanja

Turistični rudnik Antonijev rov bi bil kmalu potopljen, voda bi že v uvodnih mesecih povzročila za več milijonov evrov škode. Črpanje je nujno tudi za preprečitev ugrezanja Idrije, ki leži nad rudnikom. S tem bi šle v nič tudi desetine milijonov evrov, ki jih je država Slovenija že vložila v zapiranje rudnika in vzdrževanje nezalitega dela jame.

"Nesprejemljivo je, da se mora Občina Idrija za ta denar vedno znova boriti, saj je njegova zagotovitev v državnem proračunu stalno vprašljiva in odvisna od menjav vlade," je v pismu s pozivom vladi in pristojnemu ministrstvu zapisal idrijski župan Bojan Sever.

Sever opozarja, da so se pred enakim problemom znašli v začetku lanskega leta. "Takrat je prevladal razum, upajmo da bo tudi letos," je svoj poziv zaključil idrijski župan.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.