Slovenija
14 ogledov

Razhajanja glede vrednotnic

Kazni za delo na črno, ki so trenutno od 334 do 12.519 evrov, bodo še zvišali. ( Žurnal24 main
Sprejeli prenovljen zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno.

DZ je z 42 glasovi za in 33 proti sprejel prenovljen zakon o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno. Zakon, ki je del ukrepov vlade za zajezitev sive ekonomije, med drugim krepi nadzor na tem področju in ga prenaša na carino, zvišuje globe in pri osebnem dopolnilnem delu uvaja vrednotnice.

Koalicija meni, da te ponujajo preprosto registracijo tovrstnega dela, opozicija pa, da bo to nova birokratska ovira z malenkostnim izkupičkom.

Za vrednotnice za osebno dopolnilno delo so se po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in invalide Dejana Levaniča odločili, ker je registracija zdaj zapletena in ljudje osebnega dopolnilnega dela ne prijavljajo.

Registracija na upravni enoti

Registracija bi se opravila na upravni enoti, kjer bi bilo treba za posamezen mesec kupiti eno vrednotnico v vrednosti devet evrov. Od tega bi šlo sedem evrov v pokojninsko blagajno, dva evra v zdravstveno blagajno, izvajalec dela bi bil pokojninsko zavarovan in bi se mu štel en dan v pokojninsko dobo. V primeru del, ki se bodo opravljala za znane naročnike, bi moral vrednotnico kupiti naročnik, v primeru del za neznane naročnike, denimo kupce izdelkov in zelišč, pa izvajalec sam.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 17:03 23.april 2014.

    Zakj ne bi vse kupoval in plačeval izvajalec del , če gre res za znesek 9 € na mesec in ne 9 € na posamezeni posel pri znani osebi !