Zdravje > Aktualno
28 ogledov

Raziskava med piloti: Ne gredo k zdravniku, ker se bojijo za službo

Fotografija je simbolična. Žurnal24 main
Mnogi piloti imajo celo samomorilne misli.

Več sto pilotov po celem svetu ima težave z depresijo, piše v raziskavi objavljeni v znanstveni reviji Environmental Health. 

V vprašalniku v sklopu mednarodne študije Univerze Harvard, v kateri je sodelovalo 1850 pilotov iz petdesetih držav, jih je 4,1 odstotka ogovorilo, da so v zadnjih štirinajstih dneh imeli samamorilne misli, 12,6 odstotka pa jih je pokazalo znake akutne depresije. 

Seveda ti piloti, ne bi smeli leteti, vendar v študiji ugotavljajo, da zaradi bojazni pred izgubo službe, ne poiščejo pomoči:

Bojijo se za službo 

"Ugotavljamo, da se veliko pilotov, ki trenutno letijo, sooča s simptomi depresije, pomoči pa ne iščejo, ker se bojijo, da bo to imelo negativen vpliv na njihovo kariero. Mentalno zdravje je v pilotski kabini zavito v tančico skrivnosti," je dejal sodelujoči v študiji študije Joseph Allen.

Z raziskovanjem so znanstveniki začeli hitro po tragediji v francoskih Alpah, ko  je nesrečo letala Germanwings, v kateri je umrlo 150 ljudi, namerno zakrivil kopilot. Imel je psihične težave in bi se moral zaradi tega zdraviti v psihiatrični bolnišnici.

Znaki depresije so posebej očitni med tistimi piloti, ki jemljejo močna uspavalna sredstva ali so imeli izkušnjo seksualnega oziroma verbalnega nadlegovanja.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za depresijo trpi okoli 350 milijonov ljudi po celem svetu.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • primorka 21:39 20.december 2016.

    In kaj ste sedaj povedali. Da so naša življenja prepuščena trenutnemu razpoloženju samomorilcev in depresivnih in še kaj......