Avto
37 ogledov

Tretjina Slovencev z otrokom v avtu vozi prehitro

Otrok v avtomobilu Shutterstock
Otroci so pogosto ogledalo svojih staršev. Tudi pri vožnji in obnašanju v prometu. Slovenski starši so glede na izsledke raziskave prepogosto slab zgled.

V najnovejši raziskavi iz podjetja Goodyear, v katero je bilo vključeno 163 slovenskih staršev, so preverjali, kakšni vozniki so slovenski starši in kakšen zgled nudijo svojim otrokom. Mladi vozniki namreč veljajo za najbolj ogroženo skupino med slovenskimi vozniki, saj povzročijo kar 40 odstotkov vseh prometnih nesreč v Sloveniji. Te so tudi najpogostejši vzrok prezgodnje smrti med mladimi, starimi med 15 in 24 let;

Negotovi, a vseeno za volan

Slovenski starši za volanom niso vedno prepričani v svoje vozne sposobnosti. Tako se jih kar četrtina ob vožnji v zahtevnih vremenskih razmerah (močan dež, nevihte, sneg, led ali megla) počuti popolnoma negotovih, medtem ko jih tretjina podobno nelagodnost občuti ob vožnji ponoči in skorajda dve petini ob vožnji v gostem prometu. Obenem jih kar slaba polovica priznava, da ne znajo preveriti tlaka v zračnicah, 41 odstotkov pa jih ne bi znalo zamenjati pnevmatike. Pri tem pričakovano izstopajo slovenski očetje – če je med materami tistih, ki bi zračnico zamenjale brez težav zgolj desetina, je med očeti takšnih kar 36 odstotkov.

Veliko jih ni prepričanih, da bi še enkrat naredili izpit

Zgolj 60 odstotkov vprašanih je prepričanih, da bi trenutno uspešno opravili vozniški izpit. Kot glavna razloga za to navajajo rutinsko vožnjo, za katero niso prepričani, da sledi vsem predpisom (46 odstotkov) in nepoznavanje novih pravil (23 odstotkov). Zanimivo, najbolj samozavestni pri tem vprašanju so bili Finci (70 odstotkov), medtem ko so najmanj gotovosti pokazali avstrijski starši (39 odstotkov).

Vozijo prehitro, ne ustavljajo na prehodih za pešce

Kar tretjina anketirancev z otrokom v avtomobilu pogosto ali občasno prekorači dovoljeno hitrost, skoraj enak odstotek se jih v avtomobilu občasno ali pogosto glasno jezi nad drugimi prometnimi udeleženci, petina pa jih ne ustavi pred prehodom za pešce.

Tečaj varne vožnje | Avtor: Gregor Prebil Gregor Prebil


Zaskrbljujoč je tudi podatek, da je bila kar dobra petina slovenskih staršev z otrokom v avtomobilu kaznovanih s strani policije. Pri tem je 59 odstotkov staršev (od tega 37 odstotkov moških in 22 odstotkov žensk) priznalo tudi, da so, odkar imajo otroke, že bili kaznovani za prehitro vožnjo. Goodyearove študije iz preteklih let so pokazale, da je prav prehitra vožnja najpogostejši prekršek mladih voznikov, kar po vsej verjetnosti odraža vedenje njihovih staršev.

Da ne bomo samo grajali

V nekaterih primerih pa so slovenski starši vredni tudi pohvale – tako jih kar 91 odstotkov nikoli ne kadi v avtomobilu, v katerem je otrok; 86 odstotkov se jih v avtomobilu z otrokom vedno pripne z varnostnim pasom; kar 80 odstotkov nikoli ali zelo redko prevozi rumeno luč; neverjetnih 90 odstotkov anketiranih staršev pa pri vožnji otrok nikoli oziroma zelo redko uporablja mobilni telefon brez slušalk.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 01:33 25.februar 2015.

    Avstrijci so neprimerno bolj disciplinirani tko da....pri nas bi bla katastrofa če bi to nardil.

  • Skippy 00:40 25.februar 2015.

    A ni zanimivo, da če v Avstriji vozimo isto kot v Sloveniji, tam nismo v prekršku, pri nas pa smo? Pa v Avstriji so že pred 20-imi leti uvedli omejitve 70 km/h v naseljih ob širših cestah, pri nas v ...prikaži več času razvoja tehnologije pa še tega zdaj ni.