Avto
29 ogledov

Študentje za volanom počnejo še vse kaj drugega, kot samo vozijo

Voznica Saša Despot
Kar 60 odstotkov študentov vozi prehitro, skoraj polovica jih po telefonu kar med vožnjo pošilja sporočila, več kot tretjina telefonira za volanom, še skoraj polovica ne bi imela nič proti, če bi v avtomobilu vozila več oseb, kot je to dovoljeno.

To so izsledki zadnje v vrsti raziskav po naročilu Forda, v kateri je junija letos sodelovalo 6500 mladih Evropejcev iz Velike Britanije, Nemčije, Francije, Italije in Španije. Raziskavo je izvedla priznana in uveljavljena mednarodna raziskovalna ustanova Lightspeed GMI.

Raziskava je pokazala, da številni študentje med vožnjo uporabljajo mobilne telefone, večina jih ne upošteva hitrostnih omejitev, zelo veliko pa jih vozi, čeprav so prej pili alkoholne pijače.
 
To je šokanten podatek, če vemo, da so po vsem svetu trčenja z avtomobilom glavni vzrok smrti mladih ljudi. V Evropi velja za mlade v primerjavi s povprečjem kar dvakrat večje tveganje, da bodo življenje izgubili na cesti.

Rezultati objavljeni pred brucovanji

Med sodelujočimi v raziskavi jih je 43 odstotkov priznalo, da pošiljajo sporočila, 38 odstotkov jih brska po aplikacijah, 36 odstotkov pa telefonira. Kar 60 odstotkov jih vozi hitreje od omejitve, 13 odstotkov se ne zmeni za to, da so pred vožnjo pili alkohol. Za primerjavo: med temi, ki so z 18 leti zaključili šolanje, jih je 45 odstotkov priznalo pošiljanje sporočil, devet odstotkov vožnjo pod vplivom alkohola in 41 odstotkov telefoniranje med vožnjo.
 
Ugotovitve raziskave, v kateri je sodelovalo 2313 mladih, ki študirajo na univerzah ali so z 18 leti zaključili šolanje, so bile objavljene prav v času priprav na brucovanja in druge tradicionalne zabave, s katerimi študenti začenjajo svoje univerzitetno življenje.

Tvegati jim ni težko

Raziskava pa je pokazala še to, da so študentje med vožnjo pripravljeni tvegati na različnih področjih. 48 odstotkov sodelujočih v raziskavi je priznalo, da jih mika, da bi vozili avto, v katerem je preveč potnikov, 75 odstotkov bi sedlo za volan, kljub temu da so preveč utrujeni ali sploh niso spali, 28 odstotkov bi prisedlo v avto, ki ga vozi nekdo, za katerega vedo, da je pil. Skupno je 30 odstotkov študentov povedalo, da so bili udeleženi v prometni nezgodi, med tistimi, ki so šolanje zaključili z 18 leti, znaša ta delež 25 odstotkov.
 
Po Evropi bodo študenti v Italiji najpogosteje vozili z mobilnim telefonom v roki (49 odstotkov), v Nemčiji bodo najpogosteje vozili prehitro (70 odstotkov), v Franciji in Španiji pa se najverjetneje (18 odstotkov) ne bodo zmenili za zakonsko predpisano omejitev glede alkohola.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.