Avto
21 ogledov

Starejši vozniki bodo raje kot obrnili, tvegali in zapeljali v vodo

Poplavljen avtomobil Žurnal24 main
V Angliji so pri Agenciji za okolje naredili zanimivo raziskavo v povezavi vožnje na poplavljenih območjih. Ugotovili so, da bi vozniki starejši od 65 let, raje kot obrnili vozilo in iskali alternativno pot, zapeljali v vodo in tvegali, da bi obtičali v poplavljenem vozilu.

Raziskava je sicer pokazala, da bi to storila več kot polovica vseh vprašanih voznikov, še največje pomisleke, oziroma zaskrbljenost, so pokazali vozniki in voznice v starostni skupini med 18 in 24 let.

Že 30 centimetrov globoka voda odnese avtomobil

Raziskava, ki jo jo opravili na Agenciji za okolje, se je navezovala na kampanjo o poplavah, s katero želijo ljudi podučiti o nevarnosti, ki jih prinaša močno deževje in nevihte. Pri agenciji vse voznike in voznice opozarjajo, da je že 30 centimetrov visoka tekoča voda na cesti dovolj, da avtomobil odplavi.

V zadnjih petih letih so samo na Otoku izvedli reševanja 23 tisoč odplavljenih vozil. Direktor agencije John Curtin pravi: "Preseneča nas veliko število voznikov, ki so pripravljeni brezglavo tvegati in avtomobil zapeljati v vodo. Naš nasvet je, da tega ne počnejo."

Curtin dodaja, da je v slabih vremenskih pogojih, z močnim deževjem, treba zgolj spremljati sporočila, ki jih agencija obnavlja na vsakih 15 minut: "Če vidite poplavljeno območje, se obrnite in poiščite drugo pot."

Zadnja raziskava je še pokazala, da bi v tovrstnih primerih ženske prej obrnile vozilo kot moški.

Komentarjev 1
  • Žurnalček 23:26 13.november 2016.

    Jaz sem enkrat zanalašč zapeljal v polni brzini čez eno jezero na cesti , ki je ostalo po dežju ! Rezultat : Počen litoželezni zbiralnik ispušnih plinov - grana - na motorju , mrzla voda na segreto litino ! Škoda ...prikaži veča tako velika , da sedaj ne vozim niti po lužicah !