Zdravje > Prehrana
48 ogledov

Raziskava: Vsak udeleženec bo prejel praktično darilo

NIJZ Saša Despot
Poziv naključno izbranim prebivalcem Slovenije za sodelovanje v nacionalni prehranski raziskavi.

"Namen raziskave je bolje razumeti prehranske navade posameznih skupin prebivalcev Slovenije. Zanima nas, kaj jemo, kdaj uživamo posamezne obroke, kakšno hrano običajno uživamo, kako se prehranjujemo takrat, ko nismo doma, in kako se odločamo pri izbiri živil ob nakupu,"  o vseevropski raziskavi, kaj jemo ljudje v državah in regijah EU pravi Matej Gregorič z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), kjer naključno izbrane prebivalce pozivajo k sodelovanju:

"S svojimi odgovori boste bistveno prispevali h kakovosti zbranih podatkov in zanesljivosti rezultatov, na podlagi katerih bomo pripravili ukrepe za boljše zdravje vseh prebivalcev Slovenije. Vsak udeleženec za sodelovanje v raziskavi prejme praktično darilo," dodajajo. 

Zajtrk na zadnjem mestu

Z najnovejšo raziskavo bodo dopolnili dognanja o naših prehranjevalnih navadah povezanih z zdravjem, na primer o tem, koliko sadja in zelenjave pojemo v Sloveniji oziroma koliko zajtrkujemo. Kot je razvidno iz ene od tovrstnih raziskav (spodaj), Slovenci najpogosteje od vseh obrokov opuščamo zajtrk.

Sadje in zelenjava | Avtor: NIJZ NIJZ

Tudi raziskava o prehranjevalnih navadah mladostnikov (spodaj) je pokazala, da le ti še vedno premalo zajtrkujejo in ob tem pojedo zelo malo zelenjave.

Raziskava prehrana mladostniki | Avtor: NIJZ NIJZ

Z NIJZ sporočajo, da tokrat poseben poudarek namenjajo prehrani dojenčkov in malčkov, saj veljajo za najbolj občutljivo populacijsko skupino za vplive okolja, saj glede na svojo telesno maso pojedo veliko hrane in zaužijejo veliko tekočine.

Kaj jedo dojenčki?

Prehrana dojenčkov in malčkov je sicer videti precej enolična, vendar se glede tega zelo razlikujejo. Največkrat se dojijo, uživajo različne mlečne formule, zelenjavo, sadje, mleko in različne kašice: "Prehrana v tem obdobju tudi izrazito vpliva na zdravje v poznejših življenjskih obdobjih in celo na naslednje generacije," so pojasnili na NIJZ. 

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.