Slovenija
12 ogledov

Raziskovalci apelirajo tudi na Bratuškovo

Slovenija 21.10.2013 Alenka Bratusek, z vprasanji poslank in poslancev predsedni Saša Despot
Skupina raziskovalcev v pisnem apelu nasprotuje spremembam, ki ju je upravni odbor Javne agencije RS za raziskovalno dejavnost (ARRS) sprejel 22. julija na svoji prvi seji v novi sestavi.

Spremembi skrajšujeta rok objave natečaja za imenovanje direktorja s 60 na 30 dni in rok prijave na natečaj s 15 na osem dni.

Skupina 55 raziskovalcev s prvopodpisano Uršo Opara Krašovec s ljubljanske Fakultete za elektrotehniko je apel naslovila na upravni odbor ARRS, na predsednico vlade, ki opravlja tekoče posle, Alenko Bratušek in na ministra za izobraževanje, znanost in šport, ki opravlja tekoče posle, Jerneja Pikala. V vednost ga je posredovala tudi predsedniku SMC Miru Cerarju kot najverjetnejšemu mandatarju.

Raziskovalci ugotavljajo, da navedeni spremembi skupaj z zahtevo po obširnejši dokumentaciji, ki jo narekujejo nova merila za izbor, zmanjšujeta krog primernih kandidatk in kandidatov, ki bi se lahko prijavili na razpis za novega direktorja ali direktorico ARRS. Ta je namreč objavljen konec julija, ko razpis že tako ali tako zasledi manjše število morebitnih kandidatov in kandidatk.

Obenem menijo, da je sistem dodeljevanja javnih sredstev na ARRS je že dolgo izpostavljen številnim utemeljenim kritikam znanstvene in strokovne javnosti, zato je po njihovem mnenju treba skrbno izbrati novo vodstvo, ki bo delovalo v prid celotne slovenske znanosti in družbe.

Odgovornost bi morala nositi nova vlada

Opozarjajo pa tudi na hitenje pri imenovanju vodstva agencije. Menijo namreč, da bi morala novega direktorja ali direktorico ARRS imenovati nova vlada in s tem prevzeti nase tudi vso potrebno odgovornost, so raziskovalci še zapisali v apelu.

Agencija je javni natečaj za direktorja objavila v petek. Kandidati morajo imeti najmanj deset let delovnih izkušenj. Usposobljeni morajo biti za vodenje, upravljanje in koordiniranje dela, biti strokovnjaki na področju dela agencije ter ne smejo biti pravnomočno obsojeni. Prijave zbirajo do 4. avgusta.

Komentarjev 1
  • Johan Spohan 20:17 27.julij 2014.

    Milan piše se rdeča ne rudeča. Ali je tvoja partijska knjižica rudeča ali rdeča vsekakor pa si jo skril in postal "demokrat"