Magazin > Lepota & telo
235 ogledov

Razkrila grozljive skrivnosti manekenk

manekenka Reuters
Nekdanja urednica avstralske izdaje Voguea v novi knjigi razkriva nevarne metode, ki se jih poslužujejo manekenke, da bi se lahko spravile v dizajnerska oblačila.

Kirstie Clements se je v knjigi z naslovom The Vogue Factor razpisala o grozotah iz manekenskega sveta. Med drugim razkriva, kako dekleta tvegajo svoje zdravje z uživanjem papirnatih robčkov, v želji, da bi utišala lakoto in ostala vitka, stradajo pa tudi po več dni.

Nečloveške metode

Clementsova, ki je bila lansko pomlad po 25 letih odpuščena z mesta glavne urednice Vogue Avstralija, v knjigi podrobno opisuje tudi kosilo z neimenovano rusko manekenko, ki je previdno jedla solato list za listom. Pri tem ji je razložila, da je njena sostanovalka "fit model", manekenka, ki jo oblikovalci uporabljajo za krojenje oblačil, zato veliko časa preživi v bolnišnici na transfuziji, saj je njeno telo podhranjeno.

Nekdanja urednica opisuje, kako je na lastne oči videla manekenke, kako jedo robčke in množično hodijo na operacije za zmanjševanje prsi, ker se jim z dieto niso zmanjšale. Spomni se tudi incidenta, ko je tri dni preživela na snemanju z manekenko, ki ves čas ni pojedla niti enega obroka, pozneje pa je padla v nezavest, ker je bila tako lačna, da je komaj stala in pozirala.

Lahko si suh ali "pariško suh"

Avtorica knjige na svojih straneh razlaga, da v modnem svetu obstajata dva opisa za suhost: suh, ali pariško suh. S tem se opisuje manenkenke, ki se izstradajo za dve številki, saj si želijo delati v Evropi in drugod po svetu. "Manekenko, ki je v Avstraliji dobila dobro delo, a se je nato izstradala, da bi lahko delala na šovih na drugih celinah, smo pri Vogueu označili za suho kot Parižanke," je Clementsova še razkrila v svoji šokantni knjigi.

Oglasili so se že nekateri kritiki, ki trdijo, da jo je Kirstie napisala zgolj zato, da se maščuje vodilnim pri avstralskem Vogueu.

Vest o novih skrivnostih iz modnega sveta prihaja le eno leto po tem, ko je na dan prišla novica, da so oblikovalci slavnim plačevali z drogo.

Komentarjev 8
  • mph 21:10 26.april 2013.

    Vitke??? "Vitke manekenke so v modni industriji še vedno najbolj zaželjene."?? In to nalepijo pod sliko neokusnega okostnjaka? Bi vse te "modne kreatorje", ki so neke vrste bolj ali manj prikriti sadisti, vse strpal na delovne akcije na njive z ...prikaži več motiko v roki od jutra do večera, da bi v življenju vsaj naredili nekaj koristnega.

  • suzana.kos 09:17 04.april 2013.

    ej, katastrofa, jejo robčke???!!!!!!

  • mph 14:41 03.april 2013.

    Khm, ... zakaj pa sploh ženske kupujejo takšna in drugačna oblačila, se ličijo, ...? :-)