Slovenija
175 ogledov

Razkrili čebelarje, ki so uporabljali nedovoljene pripravke

Čebele in čebelar Profimedias
Uprava za varno hrano je razkril seznam desetih čebelarjev, ki so uporabljali neregistrirane pripravke za zdravljenje varoje. Nacionalni inštitut za javno zdravje je sicer potrdil, da ostanki amitraza v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje.

Na podlagi sklepa državnozborskega obora za kmetijstvo je uprava za vrano hrano na svoji spletni strani objavil seznam desetih čebelarjev iz vse Slovenije, ki so uporabljali neregistrirane pripravke za zdravljenje varoje.

Večini čebelarjem, ki prihajajo iz Maribora, Laporja, Vilenice, Krške vasi, Mirna, Bobrove v Brdih, Bleda, Ptuja, Juršinec in Šentvida pri Stični, je uprava za varno hrano izdala - zdaj že pravnomočne odločbe -, ki jim prepovedujejo prodajo medu, razen če dokažejo, da je med varen za prehrano ljudi. Varnost medu pa se mora dokazovati v prisotnosti veterinarja.

Nekaterim čebelarjem so tudi odvzeli nedovoljene pripravke za zdravljenje čebel in jim naročili vodenje dnevnika zdravljenja čebel.

Čebelarji naj bi nedovoljena zdravila kupovali v podjetju Apis M&D z Vrhnike, ki pripravlja pripravke za zdravljenje varoze. Uradni veterinarji so obdolžilni zoper družbo in njeno odgovorno osebi podali obdolžilni predlog zaradi dajanja neregistriranega zdravila v promet, neizpolnjevanja pogojev za promet z zdravili, uvoza učinkovine brez vpisa v register uvoznikov učinkovin, neupoštevanja prepovedi dajanja na trg in uporabe določenih substanc, ki nimajo dovoljenja.

Med varen tudi za ekstremne jedce

Po preliminarni oceni medu je sicer še poglobljena ocena Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pokazala, da ostanki amitraza v medu ne predstavljajo tveganja za zdravje. Tudi ekstremni jedci bi zaužili 100-krat manjše odmerke od referenčnih vrednosti.

V medu namenjenemu za prodajo so pri analizah ugotovili prisotnost amitraza, medtem ko so bili ostanki vseh ostalih kemikalij v medu pod mejo določanja. Zakonsko dovoljena mejna vrednost ostankov amitraza kot zdravila za uporabo v veterinarski medicini je 0,2 mg/kg medu, kar predstavlja približno tri odstotke sprejemljivega dnevnega vnosa (ADI) za vseživljenjsko izpostavljenost odraslega in deset odstotkov sprejemljivega dnevnega vnosa za vseživljenjsko izpostavljenost otroka s telesno maso deset kilogramov.  

Preberite:

Komentarjev 8
  • belizajcek 17:57 13.februar 2016.

    Počas lahko umiraš, zato k pol se ne da dokazat, da je kej res krivo za smrt, če pa lepo počas pol je pa lah karkol blo krivo ane... pa noben ne nardi pol nobenih povezav in stvar gre v pozabo...

  • Avatar Leon
    Leon 10:35 13.februar 2016.

    In potem vse te mede skupaj zmešajo in naredijo Bio Med Made in Slovenia !

  • AnzeSmolej 09:59 13.februar 2016.

    hecno je ko gledaš kako škropijo po poljih s kanistri na katerih je znak "strupeno/smrt", nosijo zaščitne obleke in maske. Ampak ko pa dajo ta pridelek na police je pa kar naenkrat zdrav in poooooln vitaminov in mineralov.