Šport > Nogomet
60 ogledov

Razkritje: Vsi citati so izmišljeni

ibrahimović avtobiografija EPA
Pisatelj David Lagercrantz, avtor avtobiografije Zlatana Ibrahimovića, je priznal, da so vsi citati, ki naj bi jih izrekel švedski napadalec, v resnici le izmišljotina.

Memoar Zlatana Ibrahimovića, ki ga je napadalec Paris Saint-Germaina izdal leta 2011 v sodelovanju z avtorjem Davidom Lagercrantzom, velja za eno najbolj zanimivih in branih avtobiografij našega časa.

Knjiga je po izdaji dvignila veliko prahu, saj ponuja edinstven vpogled v osebnost enega najboljših nogometašev na svetu, ki je za to priložnost priskrbel kar nekaj sočnih citatov.

A ni vse, kot se zdi, je v intervjuju za The Telegraph priznal Lagercrantz, ki razkriva, da si je večino citatov izmislil na podlagi pogovorov s švedskim napadalcem.

Preden se je dogovoril za sodelovanje s svetovno znanim nogometašem, Lagercrantz še nikoli ni prebral športne avtobiografije, prva izkušnja pa je bila zanj veliko razočaranje. ''Moram reči, da še nikoli nisem prebral tako dolgočasne knjige,'' je povedal. Namesto da bi na knjižne police lansiral še en generičen proizvod, se je odločil, da bo vse skupaj nekoliko začinili. Kot pravi, je želel predstaviti literarnega Zlatana.

''Z Ibrahimovićem sem tesno sodeloval. Spraševal sem ga o rečeh, ki jih nisem vedel. Gole sem si lahko ogledal sam, zato s tem nisem zapravljal časa. Skupaj sva preživela 100 ur in bila je zanimiva dogodivščina. Nisem lagal. Nisem ga želel prikazati v boljši luči. Že na začetku sem mu povedal: 'ne oziraj se na moralo, povej iskreno'. Ključno je bilo, da nisem delal kot novinar. Nisem ga citiral. Če hočeš nekaj resničnega in avtentičnega, potem je citiranje zadnja stvar, ki bi jo moral narediti. Mislim, da noben citat ni resničen. Iskal sem njegovo iluzijo, da bi tako našel zgodbo. Iskal sem literarnega Ibrahimovića,'' je povedal Lagercrantz.

Pisatelj se spominja, da ga je najbolj skrbel odziv nogometaša. ''Prva stvar, ki jo je Ibrahimović izrekel, je bila: 'kaj hudiča je to, tega nisem nikoli rekel'. Čez čas je razumel, kaj sem želel narediti. Dandanes misli, da je to res njegova zgodba,'' je povedal Lagercrantz.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.