Svet
16 ogledov

"Razmere so apokaliptične"

potres Italija EPA
Pozno zvečer je osrednjo Italijo stresel že tretji močan potres v samo nekaj urah. Zaenkrat ne poročajo o večjemu številu poškodovanih. Kakšna gmotna škoda je nastala, še ni znano.

"Zemlja se je odprla. Razmere so apokaliptične. Hiše so podrte, odpadla je fasada cerkve, nekatere vasi so odrezane od sveta, deli mestnega obzidja so odpali. Hvala bogu nam je uspelo rešiti dva starejša človeka, ki sta ostaja ujeta v svojih domovih," je razmere opisal župan Ussita Marco Rinaldi

 

Italijo je prvič streslo nekaj po 19. uri, ko je udaril potres z magnitudo 5,4. Nekaj čez 21. uro so se tla stresla še močneje. "Bilo je grozno, dolgo. Najhujši potres v mojem življenju," je za Corriere della Sera dejal Rinaldi. "Iz doma za starejše smo morali premestiti 25 starostnikov v hotel. Noč bomo preživeli na cesti, spali v avtomobilih. V teh pogojih ni mogoče postaviti šotorov," je po drugem potresu dejal župan. Na območju imajo težave s telefonskimi povezavami in dobavo električne energije. 

 

 

 

 

 

 

Žarišče vseh potresov je bilo v regiji Marke, v bližini kraja Visso, od kjer poročajo o veliki gmotni škodi. V dolini reke Nera naj bi bile razmere kritične. Italijanski mediji poročajo o več ranjenih. V mestu Campi naj bi en moški umrl za posledicami infarkta. 

Panika je zavladala tudi v Rimu, kjer so ljudje zapuščali stanovanja in stekli na ulice. Na posameznih objektih naj bi nastala škoda na posameznih objektih. Kakšne so posledice potresov, bodo lahko realno ocenili šele danes, saj je bilo ponoči v slabem vremenu težko podajati ocene.

 

 

 

 

 

 

Potrese je bilo moč čutiti tudi v Sloveniji. Medtem ko so prvega čutili le posamezni prebivalci v višjih nadstropjih, je drugega čutilo veliko ljudi. Na Arsu so še pripisali, da intenziteta potresa v Sloveniji ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici.

dezurni@zurnal24.si

 

 
Komentarjev 2
  • Božidar Dinič 11:24 28.oktober 2016.

    nevem zakaj ljudje za svoje grehe iščejo tujo pomoč recimo v cerkvi

  • Žurnalček 20:10 27.oktober 2016.

    Velka stvar da se je odpadel omet s cerkve ! Teli klerikalci bolj jokajo za cerkvene objekte kot za svoje hiše !