Slovenija
46 ogledov

Razmišljajo o davku na pametne telefone

nokia, lumia, pametni telefon Shutterstock
Državni uradniki so glede davkov najbolj inovativna bitja na svetu, utegne kdo reči glede na naslednjo vest: v Franciji razmišljajo o uvedbi davka na pametne telefone in tablice.

Devetčlanska francoska strokovna skupina za svetovni splet, ki jo vodi ugleden novinar in poslovnež Pierre Lescure, je danes predlagala uveljavitev davka na pametne telefone in tablične računalnike. Denar, ki bi se natekel s tega naslova, bi porabili za sofinanciranje digitalnih umetnostnih in ustvarjalnih projektov.

Predlog navaja, da bi za vsak prodan pametni telefon ali tablični računalnik kupec v kulturno blagajno namenil odstotek vrednosti naprave. Davek bi zajel vse mobilne naprave, ki so se sposobne povezovati na splet, z njim pa bi na leto v državno blagajno "kapnilo" 86 milijonov evrov. 

Skupina je v težko pričakovanem poročilu skupaj predstavila 75 predlogov s področja spleta. V zvezi s kaznovanjem zaradi spletnega piratstva se je zavzela za znižanje najvišje denarne kazni s 1500 na 60 evrov, pri čemer bi se kazni za večkratne kršitelje zviševale. Ob tem pa bi na tem področju razširili nabor kršitev.

Med drugim se piratstvo po njihovih navedbah pojavlja tudi pri satelitskih in kabelskih ponudnikih, ki predvajajo filme takoj po njihovi izdaji.

Zahteve novičarskih portalov, da ameriškemu spletnemu velikanu Google, ki naj bi ogromno zaslužil z oglaševanjem vsebin, zaračunajo posebne stroške, pa so v skupini zavrnili. Tovrstne kompenzacije so ocenili za dvomljive.

Ker je Google zavrnil kakršenkoli dogovor z medijskimi hišami, Nemčija in Francija namreč razmišljata o kompenzacijskih shemah.

Komentarjev 3
  • erikkk 17:03 13.maj 2013.

    uff sem spregledal da je to pravzaprav v franciji... bog ne daj, ker bom kupil telefon čez mejo.. svet pa res dvi že izven normalnega.

  • erikkk 17:00 13.maj 2013.

    ta je pa mal prehuda ....telefoni so že tako hudo dragi zdaj bi pa še davke gor dajal...če bo to sprejeto potem pa so zame v parlamentu sami idioti.

  • allstarr111 16:26 13.maj 2013.

    ha ha ha ja sem za, pa še dave na mežikanje usput :)