Zdravje > Aktualno
47 ogledov

Razmišljate o tetovaži?

Lepotico tetovaže še polepšajo. Žurnal24 main
S težavami se sooča kar deset odstotkov vseh, ki se odločijo za tetovažo.

Deset odstotkov od tistih, ki se odločijo za tetovažo, ima na poseg slab odziv. Polovica od teh ima kronične težave zaradi tetovaže, ki trajajo več kot štiri mesece, ugotavlja raziskava strokovnjakov z Langone University v New Yorku, ki so jo objavili v Contact Dermatitis.

Težave so lahko blage kot denimo izpuščaji in hujše kot so alergijske reakcije, ki zahtevajo celo odstranitev tetovaže.

Ustavljali so jih v parku 

Strokovnjaki so v raziskavi analizirali 300 ljudi, ki so jih naključno ustavili v Central Park. Vprašali so jih, ali so imeli kdaj težave zaradi tetovaže. Okoli deset odstotkov jih je potrdilo, da so že imeli kakšno reakcijo. Kar šest od desetih v tej skupini je povedalo, da so njihove težave trajale več kot štiri mesece.

Poročali so tudi o primerih, ko se je alergija pojavila šele po drugi tetovaži. Ko so se osebe prvič tetovirale denimo niso imele nobene reakcije. Ko so se čez kakšno leto spet, pa sta obe tetovaži začeli srbeti in sta nabreknili.

Sodeč po nemški raziskavi, ki so jo objavili v The Lancet kar pet odstotkov tetovaž vodi v okužbo, nekatere nedavne raziskave pa so pokazale, da pogosto povročajo alergične reakcije prav začasne tetovaže.  

Komentarjev 1
  • Zoran Župevec 09:07 14.junij 2016.

    "raziskava", narejena v USA na vsega 300 ljudeh in po prevodu se straši ljudi v Sloveniji? Pa "novinarji" vedno znova najdete nove načine, kako spustiti kvaliteto svojega dela na še nižjo raven.Po osmih tetoviranjih, pri treh različnih mojstrih, nikoli ...prikaži več nisem imel nobenih težav. Gre predvsem za to, koliko tetovator poskrbi za kvalitetne barve in higieno. Če ti gre pa samo za nizko ceno, potem pa bodo težave...