Slovenija
31 ogledov

"Razpis za telefonijo prirejen za državnega operaterja"

telefon, telefoniranje Boštjan Tacol
Država je objavila razpis za fiksno telefonijo, operaterji trdijo, da z razpisnimi pogoji favorizira državni Telekom.

Na javno naročilo za storitve fiksne telefonije so se prijavili trije operaterji, eden od njih je poleg prijave na razpis, na državno revizijsko komisijo vložil še zahtevo za revizijo postopka. "Po našem prepričanju gre v razpisu za omejitve, ki na eni strani privilegirajo obstoječega operaterja, hkrati pa predstavljajo negospodarno rabo proračunskih sredstev," pojasnjujejo v Amisu

Državnega omrežja ne smejo uporabljati

Pripravljalci razpisa so vanj zapisali pogoj, da mora biti potrebna infrastruktura za telefonijo ločena od komunikacijske infrastrukture omrežja državnih in javnih organov. To med drugim pomeni, da se prepoveduje uporaba HKOM omrežja; gre za zasebno omrežje državne uprave, ki je zasnovano za prenos podatkov med posameznimi institucijami in organi. 

"V primeru takšne rešitve je nemogoče, da ponudnik poveže več kot 1.900 lokacij v rokih, ki so opredeljeni v razpisni dokumentaciji, razen, če si obstoječi operater," so kritični pri Amisu, kjer so po trenutnih razpisnih pogojih praktično že v osnovi izločeni. Do vsake lokacije je treba namreč pripeljati ločen priključek, na katerega bi se vezala telefonija, omrežje ima namreč zdaj zgrajeno le državni operater.

Pripravljalci razpisa ne komentirajo

Na ministrstvu za notranje zadeve, ki je razpis pripravljalo, na naša vprašanja o razlogih za takšne omejitve niso odgovorili, češ da je v teku revizijski postopek predmetnega javnega naročila.

O dodatnih stroških, ki bi jih imeli s postavitvijo lastnega omrežja, operaterji ne želijo govoriti, je pa po njihovih ocenah dela nemogoče izvesti v času, ki ga predvideva razpis - v dvanajstih mesecih od podpisa pogodbe.

Komentarjev 2
  • janez 18:24 30.julij 2014.

    Miro Cerar, socialist brez vizijein programa.Video:http://youtu.be/JsZAJ6PuSO8

  • 4krogci 18:11 29.julij 2014.

    Če pustimo vse naše lopove,podkupninarje in ostalo nesnago na strani. Glede da je telekom drzavna firma bi bilo logično da za drzavne potrebe on poskrbi.Je pa tuki logično da se drugi pritožujejo (vsi so na telekomovemu omrezju), saj ...prikaži več če posel dobi telekom potem kot drzavna firma gre dnar nazaj v drzavno blagajno (POD PODSTAVKO DA VMES NI KAKŠEN LOPOV KOT PONAVADI!!), če pa ostali, pa si ta dnar pobasajo v zep!