Slovenija
28 ogledov

Razpis za varuha pravic gledalcev in poslušalcev

RTV Nik Rovan
Radiotelevizija Slovenija (RTVS) je na spletnem portalu MMC objavila razpis za delovno mesto varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Kadrovska služba zavoda bo prijave kandidatov sprejemala do vključno 23. decembra, programski svet RTVS pa bo o novem varuhu odločal 16. januarja.

Zdajšnji varuh Lado Ambrožič bo zaradi upokojitve 15. januarja predčasno končal funkcijo varuha pravic gledalcev in poslušalcev. Svet je zato sklenil, da bo o novem varuhu odločal na seji 16. januarja. Priprava razpisa je bila v pristojnosti generalnega direktorja zavoda Marka Fillija.

V objavljenem razpisu za delovno mesto varuha so med pogoji, ki jih mora izpolnjevati kandidat, navedeni univerzitetna izobrazba oziroma raven izobrazbe druge bolonjske stopnje in najmanj deset let delovnih izkušenj na področju medijev. Kandidata mora odlikovati visok profesionalni in osebni ugled ter zaupanje v javnosti.

Obenem za kandidate veljajo enake omejitve kot za člane programskega sveta zavoda, razen v delu, ki se nanaša na zaposlene na RTVS, ki se na razpis tudi lahko prijavijo. Kot varuh med drugim ne more biti imenovan kandidat, ki je ob imenovanju ali v obdobju petih let pred imenovanjem bil član organov političnih strank, poslanec DZ ali poslanec Evropskega parlamenta.

Prav tako za varuha ne more biti imenovana oseba, ki je članica organov vodenja, upravljanja ali nadzora oziroma je zaposlena pri konkurenčnih medijih, in oseba, ki ima v teh medijih lastniške deleže. Kandidati morajo k prijavi priložiti življenjepis, program dela in vizijo razvoja razpisanega področja. Varuh je imenovan za dobo petih let.

Programski svet RTVS je sicer nedavno potrdil spremembe pravilnika o delovanju varuha. Spremembe natančneje določajo varuhove naloge in pristojnosti, pri čemer poseben poudarek dajejo prisotnosti varuha v medijih RTVS. Določeno je, najmanj koliko programskega časa in v katerih oddajah bo varuh imel na voljo, lahko pa ga bo dobil tudi več.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Robi Lapar 06:37 06.december 2016.

    najbrž bomo kmalu imeli še varuha pravic od varuha pravic gledalcev in poslušalcev...

  • jakec1575 23:49 05.december 2016.

    vcasih sem res fovs teli rtv stari generaciji, k se lih ni pretegnila. Pa vsi za nedolocen cas, napredovanja pred novim sistemom. Visoki placni razredi. topla upokojitev in visoka penzija zaradi visokih plac. Zato se jim pa lahko mudi v ...prikaži večv pokoj. da jih bomo lah mi s prispevki se dolg futral. zivljenje ni posteno. Eni dobijo rento, eni moramo pa delat. Tak je.

  • allstarr111 19:04 05.december 2016.

    JEST JEST bi šel rade volje VAROVAT GLEDALCE za naslednjih PET LET :) mogoče celo najdem izginule minute dokumentarca ki so zginile nekje mesec dni nazaj cca. A lahko kdo zrihta ta šiht, dam za veselico :)