Magazin > Film & Glasba & TV
66 ogledov

Razredni sovražnik Roka Bička nagrajen

Rok Biček Irena Kolar
Prvenec Roka Bička Razredni sovražnik, ki se je uvrstil v enega od tekmovalnih programov Beneškega filmskega festivala – Teden mednarodne kritike, je prejel nagrado filmskih kritikov.

Posebno omembo žirije v omenjenem programu je prejela tudi slovenska koprodukcija Zoran, il mio nipote scemo (Zoran, moj nečak idiot) v režiji Mattea Oleotta.

Film Roka Bička, povzet po resničnih dogodkih, je postavljen v eno od slovenskih srednjih šol, kjer dijaki nikakor ne morejo sprejeti zahtev novega učitelja nemščine. Njihov odnos se zaostruje iz dneva v dan in po samomoru dijakinje njeni sošolci krivdo pripišejo učitelju. To sproži niz usodnih dogodkov, ki za vedno spremenijo življenje učitelja in učencev, saj se resnica ozadja dogajanj skriva pod številnimi tančicami lahkomiselnih laži, zlonamernih spletk in nespametnih odločitev.

Scenarij za film so napisali Nejc Gazvoda, Rok Biček in Janez Lapajne. V glavnih vlogah nastopajo Igor Samobor in devet srednješolcev – Voranc Boh, Jan Zupančič, Daša Cupevski, Doroteja Nadrah, Špela Novak, Pia Korbar, Dan Mrevlje, Jan Vrhovnik in Kangjing Qiu, v stranskih vlogah pa Nataša Barbara Gračner, Tjaša Železnik, Maša Derganc, Robert Prebil in drugi. Razredni sovražnik na velika platna po Sloveniji prihaja 12. septembra.

V filmu Mattea Oleotta ob italijanskem igralcu Giuseppeju Battistonu nastopajo slovenski igralci Rok Prašnikar, Marjuta Slamič, Peter Musevski in Jan Cvitkovič. Producent filma je Igor Prinčič, slovenski koproducent pa Staragara.

Z Bičkom se je na festivalu pogovarjala naša novinarka, intervju si preberite tukaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.